Dostopnost
GRACNER_Natasa-B_port-2020_www©PeterUhan_097-BW_wm-1

Nataša Barbara Gračner

Članica SNG Drama Ljubljana od leta 1998.

DRAMA_Natasa_Barbara_Gracner

Predstavitev

Nataša Barbara Gračner je končala študij dramske igre in umetniške besede v letniku profesorjev Kristijana Mucka in Dušana Mlakarja. Po študiju je igrala v Slovenskem mladinskem gledališču ter opozorila nase z izjemno prezenco in izrazno močjo. Od leta 1998 je članica ljubljanske Drame. Odigrala je več kot dvesto gledaliških, filmskih, televizijskih in radijskih vlog, ki so brez izjeme poglobljene karakterne študije dramskih likov različnih provenienc. Je vrhunska gledališka in filmska igralka z visoko artikulacijo izraznih sredstev, ki jo odlikujejo poglobljena natančnost izvedbe z lucidno samorefleksivno noto, tenkočuten posluh za odrski govor in mogočno preigravanje emotivnih stanj. S predstavami se je udeležila pomembnih festivalov po Evropi, Ameriki in Aziji ter prejela veliko najvišjih priznanj, med njimi nagrado Prešernovega sklada, devet Borštnikovih nagrad, več filmskih in številne mednarodne. Po besedah hrvaške kritičarke Mani Gotovac je najboljša Baronica Castelli-Glembay v zgodovini uprizarjanja Krleževe drame Gospoda Glembajevi. Ima status igralke prvakinje. Poleg igralskega dela se posveča tudi gledališki režiji. Je predstojnica katedre za dramsko igro in redna profesorica za dramsko igro in umetniško besedo na AGRFT.

Nagrade

2022

Borštnikova nagrada za igro 57. Festival Borštnikovo srečanje, Maribor: Daša Čumalova Müller Cement (DLj) in vlogo v uprizoritvi Vsi ptice Mouawad (Mini Teater, Mestno gledališče Ptuj in Festival Ljubljana)

2020

Nagrada za najboljšo igralko oziroma najboljšega igralca Mednarodni festival kratkega filma SHORT to the Point, Romunija: Silva Djukić Lovka (Zavod Nosorogi, Filmsko društvo Film Factory)

Prikaži vseSkrij

Igra v uprizoritvah

18

APRIL

TOREK

NA GOSTOVANJU

Kosovelov dom Sežana

20

APRIL

ČETRTEK

VELIKI ODER

Abonma ČETRTEK

IZVEN in KONTO

TUDI KOT IZBIRNA PREDSTAVA

26

APRIL

SREDA

NA GOSTOVANJU

Gledališče park Murska Sobota

Iz medijev

slovenskenovice.si, 17. april 2012, Nika Vistoropski

Zašli smo. Hočemo biti večji od narave

siol.net, 21. marec 2013, Barbara Gradič Oset

“Kalejdoskop občutij me premetava sem ter tja”

Prikaži vseSkrij
Zapri