Dostopnost
Search
Close this search box.
GRACNER_Natasa-B_port-2020_www©PeterUhan_097-BW_wm-1

Nataša Barbara Gračner

Članica SNG Drama Ljubljana od leta 1998.

Natasa Barbara Gracner Nebesje Drama

Predstavitev

Nataša Barbara Gračner je končala študij dramske igre in umetniške besede v letniku profesorjev Kristijana Mucka in Dušana Mlakarja. Po študiju je igrala v Slovenskem mladinskem gledališču ter opozorila nase z izjemno prezenco in izrazno močjo. Od leta 1998 je članica ljubljanske Drame. Odigrala je več kot dvesto gledaliških, filmskih, televizijskih in radijskih vlog, ki so brez izjeme poglobljene karakterne študije dramskih likov različnih provenienc. Je vrhunska gledališka in filmska igralka z visoko artikulacijo izraznih sredstev, ki jo odlikujejo poglobljena natančnost izvedbe z lucidno samorefleksivno noto, tenkočuten posluh za odrski govor in mogočno preigravanje emotivnih stanj. S predstavami se je udeležila pomembnih festivalov po Evropi, Ameriki in Aziji ter prejela veliko najvišjih priznanj, med njimi nagrado Prešernovega sklada, devet Borštnikovih nagrad, več filmskih in številne mednarodne. Po besedah hrvaške kritičarke Mani Gotovac je najboljša Baronica Castelli-Glembay v zgodovini uprizarjanja Krleževe drame Gospoda Glembajevi. Ima status igralke prvakinje. Poleg igralskega dela se posveča tudi gledališki režiji. Je predstojnica katedre za dramsko igro in redna profesorica za dramsko igro in umetniško besedo na AGRFT.

Nagrade

2023

Nagrada za najboljšo žensko vlogo 36. Gavelline večeri, Zagreb: Marta Albee Kdo se boji Virginie Woolf? (Mini Teater in Mestno gledališče Ptuj)

2022

Borštnikova nagrada za igro 57. Festival Borštnikovo srečanje, Maribor: Daša Čumalova Müller Cement (DLj) in vlogo v uprizoritvi Vsi ptice Mouawad (Mini Teater, Mestno gledališče Ptuj in Festival Ljubljana)

Prikaži vseSkrij

Igra v uprizoritvah

24

MAJ

PETEK

VELIKI ODER

Abonma Petek novi in izven

Nadomestni termin za odpovedano predstavo 29. 3.

25

MAJ

SOBOTA

VELIKI ODER

PRESTAVLJENO

Abonma Sobota in izven

Prestavljeno na soboto, 11. 5. ob 19.30

27

MAJ

PONEDELJEK

VELIKI ODER

PRESTAVLJENO

Študentski abonma in izven

Nadomestni termin za odpovedano predstavo 28. 3.

Prestavljeno na četrtek, 16. 5.

Iz medijev

Prikaži vseSkrij
Zapri