Dostopnost
Search
Close this search box.

Pismo ravnateljice

V Dramo!

V sezono 2023/24 se podajamo polni posebnega vznemirjenja, skoraj slovesnega pričakovanja – to bo namreč zadnja sezona, ki jo bomo v celoti pripravili in odigrali v stavbi, kot jo poznate. Predvidoma sredi leta 2024 se bo končno začel projekt celovite prenove Drame in to pomeni, da se bomo v naslednjih nekaj sezonah morali družiti drugje.

Zato vas vabimo, da se skupaj z nami podate v zadnjo sezono v »stari« Drami. Želimo si, da bi po ogledu predstav, ki jih bomo pripravili, iz naših dvoran odhajali polni novih spoznanj, nasmejani, pretreseni ali zamišljeni – nikakor pa ne ravnodušni.

Izhodišče za repertoar sezone 2023/24 je vztrajanje pri najboljšem iz ugledne Dramine tradicije – uprizarjanje klasičnih besedil – in zavzemanje za relevantno sodobno gledališče, ki nagovarja širok spekter gledalcev. Tako je pred vami skrbno premišljen izbor desetih naslovov, ki se bodo v interpretaciji vrhunskih režiserjev in njihovih sodelavcev ter v upodobitvi članov našega izjemnega igralskega ansambla prelevili v deset magičnih gledaliških večerov, s katerimi vas želimo povleči s sabo v vznemirljivi in nepredvidljivi svet umetnosti.

S prepletom klasičnih in sodobnih tekstov slovenskih in tujih avtorjev želimo odpreti čim več relevantnih tem, ki bodo vam, našim zvestim gledalcem, s svojo aktualnostjo ali večnostjo zastavljale čim več vprašanj.

Deset uprizoritev – šest na Velikem odru in štiri v Mali Drami – bo na ta ali oni način odsevalo sodobni čas, saj bodo zaobjele široko paleto vsebin, ki pa imajo vseeno nekaj skupnega: osredotočene so na pripovedovanje zgodb in odnose med ljudmi, ki pogosto prerasejo v boj strasti na osebnem ali družbenem nivoju.

Vabimo vas, da se skupaj z nami na Velikem odru Drame soočite z neizprosnim zastavljanjem etičnih vprašanj v Antigoni Dominika Smoleta; se potopite v intrigantno vizijo izseka naše sodobnosti, kot je opisana v najnovejšem romanu norveškega pisatelja Karla Oveja Knausgårda Jutranja zvezda v dramatizaciji Gorana Vojnovića; se zabavate in tudi zamislite ob dveh nesmrtnih klasičnih komedijah – Kar hočete Williama Shakespearja z grenko-sladkimi prizori ljubezenskih muk in nepozabnimi komičnimi zapleti in Molièrovem Skopuhu, ki v bravuroznem prepletu erotičnih hotenj neprizanesljivo razgali varljivo moč denarja; se skozi napeto »sodno« dramo prebijete do presenetljivega razpleta v Nebesju prodorne britanske avtorice Lucy Kirkwood; in v nepozabni zgodbi Edmonda Rostanda o Cyranoju de Bergeracu v sveži, sodobni predelavi Martina Crimpa do konca navijate za zmago prave ljubezni.

Na odru Male Drame se lahko skupaj z junaki vznemirljive drame sodobnega nemškega dramatika Rolanda Schimmelpfenniga Dan, ko jaz ni bil več jaz sprašujete o lastni identiteti in v Tangu Sławomirja Mrożka o tem, kdo je v današnjem svetu lahko nosilec kakršnekoli revolucije. Zaključek sezone pa bo svojevrsten poklon temu edinstvenemu gledališkemu prostoru, saj se bo po prenovi program Male Drame odvijal v novi, povsem drugačni dvorani. Na njenem odru bomo zato ponovno uprizorili Ameriški sen Edwarda Albeeja, svojevrstno grotesko, katere prva uprizoritev leta 1963 je bila vsebinsko in strukturno zametek Male Drame; čisto zadnja predstava, ki bo doživela premiero v tej dvorani, pa bo najnovejša igra Matjaža Zupančiča, ki si bo tako skupaj z Yasmino Reza delil častni naziv najpogosteje uprizarjanega avtorja na odru Male Drame sploh. Z grotesko s pomenljivim naslovom Te igre bo konec bo na Zemljo (in oder) simbolno priletel meteor …

Upamo, da se boste odločili, da skupaj z nami raziskujete nove svetove, ki se skrivajo za desetimi naslovi. Ob tem se vam želimo ponovno zahvaliti za vso potrpežljivost in razumevanje ob premnogih spremembah programa v sezoni 2022/23, ki so bile posledica raznih organizacijskih zapletov ob in po pandemiji, na katere žal nismo mogli vplivati. Po vseh močeh se bomo trudili, da bo tovrstnih težav čim manj. Neizmerno nas veseli, ko vidimo, da kljub vsemu vztrajate v naši družbi.

Vabljeni v Dramo!

Vesna Jurca Tadel
ravnateljica SNG Drama Ljubljana

Zapri