Dostopnost
Search
Close this search box.

Razlogi za prenovo

Celoten objekt SNG Drama Ljubljana je dotrajan in zastarel in ne služi več svojemu namenu. Dvorane, improvizirani vadbeni prostori ter drugi delovni prostori zaposlenih ne ustrezajo funkciji in potrebam. Stavba Drame je bila zgrajena pred več kot sto leti in se od takrat (z izjemo obeh prizidkov v šestdesetih letih), ni dosti spreminjala. Historični del je praktično nedotaknjen.

Dejstva

Prezračevalni sistemi, ogrevanje, hlajenje, požarnovarnostni sistemi, evakuacijske poti, električne in vodovodne napeljave so še vedno isti kot v času izgradnje. Nekateri iz obdobja 1909–11, nekateri iz časa gradnje prizidka (1960–67).

 

Akumulatorja za zasilno razsvetljavo Drame
Akumulatorja za zasilno razsvetljavo Drame
Elektricna-napeljava-02
Prepletanje električne in vodovodne napeljave
Elektricna-napeljava-01
Prepletanje električne in vodovodne napeljave
Ventil-hidranta
Ventil hidranta iz leta 1970

Parter dvorane Velikega odra ima premajhen nagib, zato je vidljivost na oder slaba, prav tako pogled iz lož. Razmik med vrstami sedežev je premajhen, stoli pa so neudobni.

Stoli-v-lozah-1
Neudobni stoli v ložah in slaba vidljivost na oder

Veliki oder je opremljen z odrskimi napravami iz obdobja med letoma 1909–11. Po izgradnji prizidka so bile nekatere elektrificirane ali dodane nove. Večina, npr. celotno vrvišče, jih še vedno deluje na ročni pogon, zato ne sodijo v sodobno gledališče in režiserjem ter scenografom ne omogočajo kreativnega dela.

 

Vrvisce
Ročno dviganje in spuščanje delov scenografij
Nad-VO-1
Nosilna konstrukcija reflektorjev iz leta 1970
Pritrjenost-hodnikov
Odstopanje vpetja kovinske ograje stranske galerije od opečnega zidu

Temelji prizidkov so po mnenju stroke vprašljivi. Prizidek je bil načrtovan in zgrajen pred uveljavitvijo zakonodaje o protipotresni gradnji, ki je obveljala po potresu v Skopju leta 1963. Prizidek se že dlje časa dokazano poseda. Po potresu v Petrinji na Hrvaškem se je razpoka, ki jo redno spremljamo z meritvami, še povečala.

 

Razpoka
Razpoka na hodniku tretjega nadstropja prizidka
IMG-0616
Odpadanje ometa v toaletnih prostorih

Nosilnost kupole na Velikem odru je na meji dovoljenega, kupola se dokazano poseda.

Nasedanje-stropa-na-del-vleka-02
Nasedanje stropa kupole nad Velikim odrom na odsluženi del vleka
Stresna-kritina
Nosilna konstrukcija kupole nad Velikim odrom je iz leta 1911
Jeklena-konstrukcija-kupole
Merilne točke za spremljanje posedanja nosilne konstrukcije kupole nad Velikim odrom

 

Vadbeni prostori so improvizirano urejeni in neustrezni za kreativno in kakovostno delo ustvarjalcev.

Levi-oder-improviziran-vadbeni-prostor

 

Primanjkuje prostorov za zaposlene, nekateri imajo garderobne omarice na hodnikih ali pa jih sploh nimajo.

 

Pisarna-na-hodniku
Improvizirana pisarna na hodniku uprave gledališča
Garderobne-omarice-sepetalk
Garderobne omarice šepetalk so umeščene na hodnik pod stopniščem
Soba-snazilke-01
Prostor, kjer snažilke hranijo svoje delovne pripomočke

Mala Drama je v šestdesetih letih nastala iz eksperimentalnega odra. Na tem odru so bile prvotno uprizarjane nezahtevne produkcije z manjšimi igralskimi zasedbami in avtorskimi ekipami. Danes so predstave v Mali Drami tehnično enako ali še bolj zahtevne kot uprizoritve na Velikem odru, zato je delo v obstoječih pogojih močno oteženo.

Dvigalo-MD
Dvigalo, ki se uporablja za dostavo scenografij, je pred predstavo dvigalo za prevoz obiskovalcev
Scenografija-na-hodniku
Zaradi pomanjkanja prostora moramo nekatere scenografije hraniti kar na hodnikih

Pogosta vprašanja

Se včasih, ko zapuščate Dramo po ogledu predstave na Velikem odru, sprašujete, zakaj je scenografija tako preprosta? Zakaj se nič ne »spusti dol«? Se nič ne prikaže »od zgoraj«?
Razlog je kupola nad Velikim odrom, na katero je vpet sistem vrvišča za dvigovanje kulis in reflektorjev, ki se poseda. Kupola in vrvišče sta bila konstruirana in izdelana leta 1911. Vsa bremena se dvigujejo ročno, s pomočjo vrvi in škripčevja. Zaradi omenjenega posedanja in nujno potrebne razbremenitve na konstrukcijo obešamo večinoma le reflektorje, saj brez težjih kulis še nekako gre, brez odrskih luči pa pač ne.

Ste vedeli, da v Drami ne smemo prižgati vseh naprav hkrati: na primer reflektorjev v Mali Drami in na Velikem odru? Razlog je iztrošena električna napeljava in transformatorska postaja iz leta 1967, ki ne proizvaja dovolj močne električne energije za potrebe Drame.

 

DSC04149
Transformatorska postaja iz leta 1967

Verjetno se ob ogledu predstav včasih počutite neudobno, ker v dvorani primanjkuje svežega zraka, je vroče ali piha? Drama žal nima sistema prezračevanja, ki bi ustrezal današnjim standardom. Sistem, ki je bil zasnovan leta 1911, so v 70-ih letih nekoliko posodobili, a ni bil nikoli zasnovan in vgrajen na novo.

 

Inspicientska-kabina-Mala-Drama
Klima v tonski in inspicientski kabini Male Drame

Ne sedite udobno? Stoli v dvorani Velikega odra so bili kupljeni in nameščeni v 70-ih letih prejšnjega stoletja. Pred več kot petdesetimi leti jih je izdelalo podjetje Stol Kamnik, ki že kar nekaj let ne deluje več, zato nadomestnih delov ni več mogoče naročiti. Na teh stolih si je več milijonov gledalcev vseh generacij ogledalo več kot deset tisoč predstav.

Parter-Velikega-odra

 

Ste med spremljanjem predstave v Mali Drami kdaj zaznali moteče govorjenje nekje za vašim sedežem? Zelo verjetno ste slišali vodjo predstave, ki je hkrati tudi tonski mojster. Zaradi neustrezno umeščene in zvočno premalo izolirane kabine ga slišite, ko po internem ozvočenju Drame kliče igralce na oder. Zaenkrat žal ne gre drugače.

Inspicientska-kabina-Mala-Drama-1

 

Ob vstopu v Dramo težko odprete glavna vrata? Vse stavbno pohištvo (vrata in okna) je še iz leta 1911. Prav zaradi tega razloga za primer evakuacije obiskovalcev pripravljamo posebne vaje, med katerimi hostese in hostesnike posebej naučimo tudi hitrega odpiranja dotrajanih vrat. Obstoječa vrata namreč nimajo evakuacijskih kljuk, ki so obvezne v vseh novih javnih stavbah.

Vhodna-vrata

Ko ste si ogledovali fotografije, objavljene na teh straneh, ste se verjetno vprašali: »Zakaj vendar kot dober gospodar niste naredili nič, da ne bi bilo tako, kot je videti na fotografijah?«
Najprej moramo poudariti, da smo z rednim vzdrževanjem vedno naredili vse kar je bilo v naših močeh za urejenost in čim bolj upočasnjeno staranje dotrajane stavbe. Podrobnejši odgovor na to vprašanje se skriva v Kronologiji prenove. Tam boste na primer našli podatek, da se prenova Drame napoveduje od leta 2001. Na račun te obljube so sredstva, namenjena Drami, zadoščala komaj za najnujnejše vzdrževanje, da smo lahko omogočili varno delo in kolikor toliko normalne delovne pogoje. V preteklih 22 letih so se omenjeni pogoji tako poslabšali, da postaja opravljanje dela vsak dan bolj oteženo in nevzdržno. 

Imate v zvezi s prenovo še kakšno vprašanje? Pišite nam na naslov pr@drama.si.

Zapri