Dostopnost
Search
Close this search box.

Duncan Macmillan

Vse sijajne stvari

Če hočeš danes preživeti, si moraš znati predstavljati,
da bo jutri boljše, kot je bilo včeraj.

Naslov izvirnika: Every Brilliant Thing
Prva slovenska uprizoritev

Premiera

5. november 2021
Mala Drama

Trajanje:

65 minut, brez odmora

Režiserka

Nataša Barbara Gračner

Ustvarjalci

Avtorska ekipa

SOAVTOR

Jonny Donahoe

Drama Igralec: Jonny Donahoe | odpri ustvarjalca

PREVAJALEC

Uroš Fürst

Drama Igralec: Uroš Fürst | odpri ustvarjalca

ASISTENT REŽISERKE

Dimitrij Gračner

Drama Igralec: Dimitrij Gračner | odpri ustvarjalca

SCENOGRAFINJA

Sara Slivnik

Drama Igralec: Sara Slivnik | odpri ustvarjalca

AVTOR GLASBE

Martin Vogrin

Drama Igralec: Martin Vogrin | odpri ustvarjalca

LEKTORICA

Tatjana Stanič

Drama Igralec: Tatjana Stanič | odpri ustvarjalca

UČITELJ KLAVIRJA

Joži Šalej

Drama Igralec: Joži Šalej | odpri ustvarjalca

STROKOVNI SODELAVEC (PSIHIATER)

Borut Škodlar

Drama Igralec: Borut Škodlar | odpri ustvarjalca

Igralska zasedba

»Ne moreš preprečiti, da bi ptice žalosti letele nad tvojo glavo,
lahko pa preprečiš, da se ugnezdijo v tvojih laseh.«
Kitajski pregovor

Macmillan pravi, da se prek tem, ki jih obravnava v svojih delih, srečuje z lastnimi demoni in tesnobo, ki se zažira v današnjost morda še bolj kot kadarkoli. Ali kot pravi Ciril Zlobec: »Človek je odprt izdelek. Nedokončano bitje, ki se vse svoje ozaveščeno življenje sprašuje, kdo oziroma kaj je, kaj bi moral biti, kaj ne zmore biti, kaj bi ne smel biti … Tako si ustvari lastno bivanjsko filozofijo, ki temelji izključno na izkustvenih trenutkih našega časa. Kot taka je zanj najgloblja in edina.«
V časovni matrici, ki nas zaklepa in straši pred vidnimi in nevidnimi nevarnostmi, smo prav gotovo močneje podvrženi odvisnostim, stresu, depresiji in samomoru. Nezmožnost posega v mehanizem apatične družbe nas hromi in umsko kot tudi telesno letenje se umakne zlovešči realnosti, ki duši kreativno svobodo. »Če hočeš danes preživeti, si moraš znati predstavljati, da bo jutri boljše, kot je bilo včeraj,« pravi Pripovedovalec. In kaj, če depresivne motnje, motnje mišljenja, občutki krivde, manjvrednosti in obupanosti pripeljejo tako daleč, da človek ne vidi več izhoda? Pripovedovalec, kot pravi avtor igralcu v monopsihodrami Vse sijajne stvari, prek travmatičnih življenjskih izkušenj pokaže rešitev. Izpove svojo zgodbo: v njej začne že v zgodnji mladosti pisati seznam vseh sijajnih stvari, zaradi katerih je vredno živeti. Seznam je postajal vse obširnejši, z njim pa se je porajalo spoznanje, da bi bilo zapustiti in predčasno oditi nesmiselno. Prišel je do številke milijon. Milijon stvari, za katere je vredno živeti. Stvari na seznamu morajo biti izjemno čudovite, nematerialne in morajo osmišljati življenje. Od sedemletnega fantiča in prvega zapisa »Sladoled« prek pubertetnega »Zmagati v nečem« do »Plesati, ko si sam« ali pa »Prebrati nekaj, kar natančno opredeli, kar občutiš, pa nisi našel besed, da bi to izrazil« ali »Gledati nekoga, kako gleda tvoj najljubši film«, »Pogovor«, »Ptičje petje«, »Vonj starih knjig«, »Glas Nine Simone« … Milijon.
In če imaš dolgo življenje in ga preživiš, ne da bi se vsaj enkrat počutil strahotno depresivnega, potem najbrž nisi bil dovolj pozoren.
Nataša Barbara Gračner

Iz gledališkega lista

Macmillan s takšnim nizanjem raznovrstnih koščkov izriše mozaik. V njem lahko zagledamo trpečega človeka in njegov svet. Skoraj lahko začutimo, kako je (bilo) biti on. Ponudi fenomenološko raziskavo, katere preiskovanec smo poleg ljudi, ki nam ob branju ali gledanju pridejo na misel, tudi sami. S tem pa poseže na terapevtsko raven gledališča. Beremo seznam, gledamo njegovega avtorja v različnih življenjskih situacijah in si ne moremo pomagati, da ne bi čutili z njim tudi svoje bolečine in strahov. Ne moremo si pomagati, da ne bi brali in pri sebi pisali seznama tudi mi.
Zdaj, ko smo priča koronavirusni bolezni, ki razsaja okrog nas in je le vrh ledene gore bolezni našega časa, krvavo potrebujemo seznam. Seznam stvari, zaradi katerih je vredno zjutraj vstati. Vztrajati in si prizadevati. Sprejemati življenje in kukati preko njegovih meja. Ni ga otroka, ki mu ne bi bilo vredno prisluhniti, ko oblikuje svoj seznam. Težje ko je njegovo otroštvo, pomembnejši je ta seznam. Odkrivajmo in pišimo ga z njim. Pustimo mu, da nam ga prebira. Nemogoče je, da se nas ne bi dotaknil. Dotaknil tam, kjer se v nas rojeva življenje.
Borut Škodlar, Seznam proti smrti (odlomek)

Na sporedu

Nagrada

2023

Zlati lev, ZL

Festival

2023

24. Festival komornega gledališča Zlati lev Festival komornog teatra Zlatni lav, Umag (ZL)

Festival kulture Kostanjevica

Iz medijev

ars.rtvslo.si, Naši umetniki pred mikrofonom, 1. julij 2023, Tadeja Krečič Scholten

Zlati lev za Vse sijane stvari – pogovor z Urošem Fürstom

Prikaži vseSkrij
Zapri