Dostopnost
Search
Close this search box.
HENIGMAN_Jure_port-2022_www©PeterUhan_01_wm

Jure Henigman

Član SNG Drama Ljubljana od leta 2023.

_0016_HENIGMAN_HiRes_BW©PeterUhan_6891

Predstavitev

Jure Henigman se je leta 2004 vpisal na AGRFT in študiral dramsko igro in umetniško besedo v letniku profesorjev Mileta Koruna in Matjaža Zupančiča. Za igralske kreacije, ki jih je leta 2007 ustvaril v produkcijah AGRFT, je prejel študentsko Severjevo nagrado. Že med študijem je nase opozoril s številnimi nastopi na profesionalnih odrih v Gledališču Glej, Škucu, Mini teatru in MGL-ju. Na odru ljubljanske Drame je prvič nastopil v Katici iz Heilbronna Heinricha von Kleista in v Osvajalcu Andreja Hienga v sezoni 2007/08. Med leti 2008 in 2022 je bil član igralskega ansambla MGL, kjer je ustvaril zavidljivo zbirko odličnih vlog, se izkazal kot vsestransko nadarjen igralec izjemne moči in prevzemal najrazličnejše izzive, od naslovnih vlog v klasičnih delih do protagonistov sodobne dramatike. Ima status igralca prvaka.

Jure Henigman je uspešen tudi kot filmski igralec. Igral je že v študentskem kratkem filmu Lov na race Roka Bička, sledili sta vlogi v filmih 9.06 Igorja Šterka in Osebna prtljaga Janeza Lapajneta. Veliki filmski uspeh mu je prinesla vloga Gregorja v filmu Izlet Nejca Gazvode, za katero je prejel več nagrad, tudi v tujini. Nastopil je tudi v filmih Dvojina Nejca Gazvode, Rudar Hanne Slak, Človek s senco Eme Kugler …

Igral je tudi v televizijskih filmih Igra s pari in Dekleta ne jočejo ter v številnih televizijskih nadaljevankah Čista desetka, Prvaki sveta, Mame, V dvoje in Gospod profesor.

Nagrade

2023

Vesna za najboljšo glavno moško vlogo 26. Festival slovenskega filma, Portorož: Rok Šantić Zbudi me (Vertigo)

Veliki plan Društvo slovenskih avdiovizualnih igralcev: Samo Demšar TV-serija Gospod profesor (Paprika Studios za Pro Plus)

2019

Dnevnikova nagrada za izjemen umetniški dosežek v Mestnem gledališču ljubljanskem

Prikaži vseSkrij

Igra v uprizoritvah

26

OKTOBER

SOBOTA

VELIKI ODER

Iz medijev

ars.rtvslo.si, 3. program Radia Slovenija – program Ars, Naši umetniki pred mikofonom, 17. november 2023, Tadeja Krečič Scholten

Jure Henigman: “Verjamem, da je človek v bistvu dober. Tak je Rok v filmu Zbudi me.”

Prikaži vseSkrij
Zapri