Dostopnost
Search
Close this search box.
SKOF_Janez_port-2020_www©PeterUhan_44-BW_wmw

Janez Škof

Član SNG Drama Ljubljana od leta 2003.

_0039_SKOF_HiRes_BW©PeterUhan_7895

Predstavitev

Janez Škof je končal študij dramske igre in umetniške besede v letniku profesorjev Mileta Koruna in Matjaža Zupančiča ter nato igral v domala vseh slovenskih gledališčih in mnogih ljubljanskih neinstitucionalnih skupinah. Že v tem obdobju je prejel za svoje vloge številne nagrade. Leta 1991 je postal član Slovenskega mladinskega gledališča in se v dvanajstih letih izkazal kot izvrsten interpret v predstavah sodobnega, tudi nebesednega gledališča. Leta 2003 je postal član ljubljanske Drame. Z različnimi režiserji je ustvaril veliko naslovnih in drugih glavnih vlog in do potankosti razvil svoje igralske značilnosti. Ima status igralca prvaka. Srečamo ga v nekaj filmih, širšo medijsko prepoznavnost pa je dosegel z vlogami v televizijskih oddajah in nadaljevankah. Z diatonično harmoniko se kot samouk spremlja pri interpretiranju slovenske poezije. Prvotno se je predstavljal kot izvrsten interpret poezije Daneta Zajca, pogosto celo v paru s pesnikom. Izšla je zgoščenka te poezije Ogenj v ustih (2000). Kasneje je s somišljeniki ustanovil glasbeno skupino Čompe, ki na svojevrsten način interpretira še druge slovenske pesnike. Prejel je številne nagrade, med njimi več Borštnikovih, nagrado Prešernovega sklada in Borštnikov prstan.

Nagrade

2023

Borštnikova nagrada za igro (58. Festival Borštnikovo srečanje, Maribor): Frančišek (Kazantzakis, Lorenci, Starina Frančišek, producent MG Ptuj) in Robin (Kirkwood Otroci)

Zlata fibula za najboljšo igralsko stvaritev (5. Viminacijum fest, Požarevac): Frančišek (Kazantzakis, Lorenci, Starina Frančišek, producent MG Ptuj)

Viminacium maximus za najboljšo uprizoritev (5. Viminacijum fest, Požarevac): Kazantzakis, Lorenci, Starina Frančišek (producent MG Ptuj)

2018

Borštnikov prstan 53. Festival Borštnikovo srečanje, Maribor

Prikaži vseSkrij

Igra v uprizoritvah

12

OKTOBER

SOBOTA

VELIKI ODER

Iz medijev

Prikaži vseSkrij
Zapri