Dostopnost
Search
Close this search box.
SAMOBOR_Igor_jun-2020_www©PeterUhan_11-BW_wm

Igor Samobor

Član SNG Drama Ljubljana od leta 1981.

_0041_SAMOBOR_HiRes_BW©PeterUhan_3310

Predstavitev

Igor Samobor se je z gledališčem spoznal že v srednji šoli v skupini Branke Bezeljak Glazer in Marjana Kovača na Ptuju, nato pa je študiral dramsko igro in umetniško besedo v letniku profesorja Franceta Jamnika na AGRFT in zaključil študij z vlogo Pastorja Mandersa v Ibsenovih Strahovih. Za to vlogo je dobil študentsko Prešernovo nagrado, ki je le eno od številnih igralskih priznanj – med njimi velja poudariti nagrado Prešernovega sklada, osem Borštnikovih nagrad in še posebej Borštnikov prstan. Od leta 1981 je član ljubljanske Drame, med leti 2013 in 2021 tudi njen ravnatelj. Ima status igralca prvaka. Kot nosilec klasičnega in sodobnega repertoarja je odigral veliko zahtevnih karakternih vlog, v katerih je vsakič izkazal pretanjen čut za psihološko ozadje dramskega lika. Njegova igralska osebnost je večplastna, navdušuje tako v resnem kot v komičnem žanru, v katerem je še posebej zanimiv njegov perfekcionistični čut za oblikovanje detajla in dobro odmerjeni, lahko tudi ironični humor. Pogosto nastopa na televiziji in v filmih – med njegovimi filmskimi vlogami velja omeniti zlasti nagrajeni vlogi Dušana v filmu Igorja Šterka 9:06 in Roberta v Razrednem sovražniku Roka Bička.

Nagrade

2014

Nagrada zlati lešnik za najboljšo moško vlogo 7. Mednarodni festival filmske režije, Leskovac: Robert Biček Razredni sovražnik (Triglav film)

Nagrada za najboljšega igralca 19. Vilenski mednarodni filmski festival Kinopomlad (Kino pavasaris): Robert Biček Razredni sovražnik (Triglav film)

2013

Nagrada za najboljšega igralca 15. Mednarodni filmski festival Bratislava: Robert Biček Razredni sovražnik (Triglav film)

Borštnikova nagrada 48. Festival Borštnikovo srečanje, Maribor: John Gabriel Borkman Ibsen John Gabriel Borkman (DMb)

Igralec leta Revija Stop na 16. Festivalu slovenskega filma, Portorož: Robert Biček Razredni sovražnik (Triglav film)

Vesna za najboljšo glavno moško vlogo 16. Festival slovenskega filma, Portorož: Robert Biček Razredni sovražnik (Triglav film)

Prikaži vseSkrij

Igra v uprizoritvah

Iz medijev

Prikaži vseSkrij
Zapri