Dostopnost

Tena Štivičić

Kabaret Kaspar

Naslov izvirnika: Kabaret Kaspar
Krstna uprizoritev

Režiser

Marjan Nečak

Premiera

25. maj 2022

Veliki oder

Počitnice na neobljudenem otoku obljubljajo oddih od ponorelega sveta, za tiste seveda, ki si jih lahko privoščijo. Pisana druščina tako ali drugače pregorelih posameznikov, strokovnjakinj in strokovnjakov, med katerimi sta tudi pustolovec in pesnik z blokado, si obeta nekakšen preporod v nedotaknjeni naravi, razstrupitev telesa in duha, okušanje svobode, ki je sicer nikjer več ni. Posebna atrakcija otoka je možnost srečanja s skrivnostnim »divjim človekom«, ki sodi v nabor lokalnih otoških legend.
Ideja o nekakšnem »naravnem« bitju, ki je zraslo v izolaciji in ga nista pokvarili vzgoja in kultura, že od nekdaj buri človeško domišljijo. Z njegovo pomočjo naj bi razrešili ključna vprašanja naše civilizacije o nasprotju med biologijo in kulturo. In čeprav se skrivnostni Kaspar na otoku res prikaže, počitnikarji o njem ne izvedo skoraj nič, pač pa veliko razkrijejo o sebi, o frustracijah, anomalijah in strahovih, ki poganjajo sodobni svet. Namesto regeneracije počitniška elita preživlja abstinenčno krizo, ker na otoku ni interneta. Relaksacijo onemogočajo nasprotja med njimi, ki se samo še poglabljajo, meditacijo pa motijo konkretna vprašanja o svobodi in etiki.
Tena Štivičić kritično, z izostrenim humorjem in ironijo opazuje svet, v katerem smo se znašli in ki niti na samotnem otoku ne more opustiti svojih protislovij in ujetosti v različne interese, prepričanja in predsodke. Kabaretni elementi se sproščeno vključujejo v dramsko pisavo, ki pronicljivo združuje psihološko in družbeno analizo, se norčuje iz tržnih niš, ki nam skupaj s stresom uravnavajo življenje, in slika trdovratno kakofonično podobo našega turbulentnega sveta.
Najnovejša igra mednarodno uveljavljene in večkrat nagrajene hrvaške dramatičarke Tene Štivičić Kabaret Kaspar (2021) bo svetovno premiero doživela prav v našem gledališču. Nastala je po naročilu SNG Drama Ljubljana in v tesnem sodelovanju z režiserjem in glasbenikom Marjanom Nečakom.
Darja Dominkuš

Ustvarjalci

Avtorska ekipa

PREVAJALKA

Darja Dominkuš

Drama Igralec: Darja Dominkuš | odpri ustvarjalca

SKLADATELJ

Marjan Nečak

Drama Igralec: Marjan Nečak | odpri ustvarjalca

Na sporedu

25

MAJ

SREDA

VELIKI ODER

Abonma PREMIERA 2021/22

(sezona 2021/22),

IZVEN in KONTO

Podpornika

Zapri