Dostopnost
Search
Close this search box.
ZEMLJIC_Pia

Pia Zemljič

Članica SNG Drama Ljubljana od leta 2016.

Nebesje Drama Pia Zemljic

Predstavitev

Pia Zemljič je študirala angleški jezik in književnost na Filozofski fakulteti v Ljubljani ter dramsko igro in umetniško besedo na AGRFT v letniku profesorjev Jožice Avbelj in Borisa Cavazze. Nase je opozorila že z vlogama v diplomski predstavi Pod mlečnim gozdom, za kateri je prejela študentsko Prešernovo nagrado. Po študiju se je zaposlila v Drami SNG Maribor in se tam kalila v različnih poetikah. Je vrhunska igralka širokega interpretativnega razpona, ki ima poleg igralskega tudi glasbeni talent. Leta 2008 se je odločila za svobodni poklic in nekaj časa ustvarjala v različnih slovenskih gledališčih. Vzporedno z delom v gledališču je posnela veliko kratkih in celovečernih filmov pa tudi televizijskih nadaljevank in te so ji prinesle širšo prepoznavnost. Leta 2010 se je zaposlila v Slovenskem ljudskem gledališču Celje in tam ostala do leta 2016, ko je postala članica ljubljanske Drame. Ima status igralke prvakinje. Ob gledališkem delu vodi tudi izobraževalno oddajo Otroškega in mladinskega programa TV Slovenija Firbcologi, sinhronizira risane filme in redno sodeluje v umetniškem programu Radia Slovenija. Prejela je številne nagrade, med njimi nagrado Prešernovega sklada, dve Borštnikovi in več filmskih.

Nagrade

2016

Borštnikova nagrada za igro 51. Festival Borštnikovo srečanje, Maribor: Filaminta Učene ženske po motivih Molièrovih Učenih žensk (SLG Celje, Ptuj), Gospa Flamm Hauptmann Rose Bernd (SLG Celje)

Vesna za najboljšo glavno žensko vlogo 19. Festival slovenskega filma, Portorož: Lea Potokar Kozole Nočno življenje (Vertigo)

2015

Nagrada Prešernovega sklada Ljubljana: Pia Rambert Zapiranje ljubezni (Mini teater), Nathalie Oppenheim Reza Kako poveš, kar si odigral, Vodja Barlett Krči (SLG Celje), Jasna Zemljič Panika (RTV Slovenija, A Atalanta)

Prikaži vseSkrij

Igra v uprizoritvah

26

OKTOBER

SOBOTA

VELIKI ODER

Iz medijev

govori.se, 17. oktober 2019, Maša Majcen

Pismo moji igralki Pii Zemljič

Prikaži vseSkrij
Zapri