Dostopnost
Search
Close this search box.

Dane Zajc

Jagababa

Krstna uprizoritev

Premiera

22. september 2007

Veliki oder

Trajanje:

100 minut

Režiser

Mile Korun

Ustvarjalci

Avtorska ekipa

DRAMATURGINJA

Darja Dominkuš

Drama Igralec: Darja Dominkuš | odpri ustvarjalca

SCENOGRAFINJA IN KOSTUMOGRAFINJA

Janja Korun

Drama Igralec: Janja Korun | odpri ustvarjalca

KOREOGRAFINJA

Sinja Ožbolt

Drama Igralec: Sinja Ožbolt | odpri ustvarjalca

LEKTOR

Jože Faganel

Drama Igralec: Jože Faganel | odpri ustvarjalca

ASISTENTKA REŽISERJA

Jera Ivanc

Drama Igralec: Jera Ivanc | odpri ustvarjalca

Igralska zasedba

Jernej Šugman

Nace

Aleš Valič

Kračkov Tevž

Jurij ZrnecDrama Igralec: Jurij Zrnec | odpri igralca

Perkmandelc

Alojz Svete

Janez

Zadnja igra pesnika in dramatika Daneta Zajca, enega najvidnejših sodobnih slovenskih literatov, predstavlja svojevrsten vrhunec njegovega ustvarjanja.
Postavljena je v samo »srce ognja«, v predsmrtno ekstazo, v kateri se bodo še enkrat odvrtele vse življenjske strasti, vse mračno in vse lepo, kar doleti človeka na njegovi mukotrpni poti.
Oglar Gregor, ki v kvatrni noči varuje svojo oglarsko kopo, ni samo oglar, je tudi pesnik. Njegovo zaznavanje je občutljivo in celovito; drevesa in ljudje, vsemogočna in kruta narava, resnična in pravljična bitja, zgodbe iz tega in z onega sveta, sanjski prividi in stvarne sence − vse to mu dela družbo, medtem ko pazi, da se njegova kopa ne bi sesula v prah in pepel in bi z njo dogorelo tudi njegovo življenje. Na straži ga obiskujejo oglarji iz starih, žalostnih zgodb, ki so se končale z onemoglostjo in smrtjo. Pokojniki pričajo, da jim je zlodej pred smrtjo poslal privid lepega dekleta, ki jim je v sladki omami izpilo življenjsko snov. Prelepo dekle obišče tudi Gregorja in zaneti v njem slo, ki se bo izpolnila z njuno čudaško poroko. Ta bo nemara za vselej zvezala šibkega človeka in premočno naravo, živi svet pritlehnih človeških interesov in mrtvi svet vesti in obračunov. Na poroko prihajajo različni svatje. Neprostovoljno se znajdejo tam živi oglarji, s sebičnimi motivi vpleteni v nelepe zgodbe svojih mrtvih tovarišev. Mrtvi prihajajo po zadoščenje. Za glasbo in obred bo poskrbel zbor peklenščkov in čarovniških bitij, ki se hrupno norčujejo iz vsega človeškega. V divjem plesu se bodo vse zgodbe zlile v eno; vroča kri in mrzli prijem smrti, sanjske podobe in ostre skale stvarnosti, divji utrip srca in razmetani potrgani udi.

Nagrada

Saša Mihelčičnagrada Sklada Staneta Severja 2007, tudi za vlogo Dekelce

Festival

2008

38. Teden slovenske drame, Kranj

Zapri