Dostopnost
Search
Close this search box.
STURBEJ_Branko_port-2020_www©PeterUhan_24-BW_wm

Branko Šturbej

Član SNG Drama Ljubljana od leta 1985 do leta 1990 in od leta 1996.

Kar hočete Branko Šturbej

Predstavitev

Branko Šturbej je končal študij dramske igre in umetniške besede v letniku profesorja Franceta Jamnika in se takoj zaposlil v ljubljanski Drami. S poglobljenim in natančnim pristopom k oblikovanju vlog je opozoril nase že med študijem in nato vedno znova tudi v profesionalnem gledališču: o tem pričajo številne nagrade, med njimi deset Borštnikovih in nagrada Prešernovega sklada. Leta 1989 se je zaposlil v Drami SNG Maribor ter se tam potrdil in skristaliziral kot študiozen igralec, ki do potankosti razdela in oblikuje svojo vlogo, razumljivo in čustveno prezentira največje miselne in emotivne probleme s kančkom otroške naivnosti in humorja, kljub vsej resnosti in problematičnosti. V tem obdobju je ustvarjal igralske presežke tudi v predstavah Tomaža Pandurja ter spoznal Janusza Kico, režiserja, s katerim je igralsko povezan vse do danes. Leta 1996 se je vrnil v ljubljansko Dramo in tukaj odigral nekaj velikih vlog iz klasičnega in sodobnega repertoarja svetovne literature ter občasno gostoval v predstavah Janusza Kice po drugih slovenskih gledališčih. V tem obdobju se je zaposlil tudi kot redni profesor za dramsko igro in umetniško besedo na AGRFT. Med letoma 2012 in 2016 je bil predsednik Združenja dramskih umetnikov Slovenije in med letoma 2018 in 2021 član Sveta SNG Drama Ljubljana, je tudi član Komisije za priznanje pomembnih umetniških del na Univerzi v Ljubljani ter od leta 2005 predstojnik katedre za dramsko igro na AGRFT.

Nagrade

2023

Borštnikova nagrada za igro 58. Festival Borštnikovo srečanje, Maribor: George Albee Kdo se boji Virginie Woolf? (Mini teater, MG Ptuj)

2012

Nagrada za najboljšo moško vlogo 11. Mednarodni festival antične drame Stobi, Veles: Evklion Plavt Komedija o loncu (MG Ptuj, HNK Varaždin)

Prikaži vseSkrij

Igra v uprizoritvah

26

FEBRUAR

PONEDELJEK

VELIKI ODER

Izven

27

FEBRUAR

TOREK

VELIKI ODER

Za srednjo šolo

12

APRIL

PETEK

MALA DRAMA

Premiera

Zapri