Dostopnost
Search
Close this search box.

Fran Levstik

Tugomer

»Ne varaj sam se, varati ne daj se sovražnikom …«
– Fran Levstik

Tragedija

Premiera

6. december 2014

Veliki oder

Trajanje:

110 minut, brez odmora

Režiser

Diego de Brea

Ustvarjalci

Avtorska ekipa

AVTORICA PRIREDBE IN DRAMATURGINJA

Žanina Mirčevska

Drama Igralec: Žanina Mirčevska | odpri ustvarjalca

KOSTUMOGRAF

Blagoj Micevski

Drama Igralec: Blagoj Micevski | odpri ustvarjalca

OBLIKOVALEC PROSTORA

Iztok Vadnjal

Drama Igralec: Iztok Vadnjal | odpri ustvarjalca

OBLIKOVALEC LUČI

Diego de Brea

Drama Igralec: Diego de Brea | odpri ustvarjalca

LEKTORICA

Tatjana Stanič

Drama Igralec: Tatjana Stanič | odpri ustvarjalca

Igralska zasedba

Helena Peršuh

Zorislava

Silva ČušinDrama Igralec: Silva Čušin | odpri igralca

Stara Vrza

Klemen Slakonja

Bojan

Valter DraganDrama Igralec: Valter Dragan | odpri igralca

Mestislav

Gašper Jarni

Kajaznik

Alojz Svete

Zovolj

Ivo Ban

Hildebert

Tugomer je dramski spev o boju med Slovani in Nemci, epsko-dramski prikaz krvavega vdora krščanstva v 10. stoletju s ciljem, da se poganski svet pokristjani. Spopad narodov in posameznikov zaradi religijskih, političnih in osebnih interesov je prikazan skozi skrajno manipulativna in neetična dejanja.
Med tema svetovoma, med dvema vojaškima formacijama se znajde Tugomer, slovanski knez, pogan, ki poda roko sprave. Sprejme povabilo Nemcev in odpelje najvrlejše predstavnike svojega ljudstva na pogajanja in spravno večerjo.
Laž je smrtonosno orožje v družbenem življenju in ponavadi se skriva za masko marsikatere ideologije. V osnovi vsake ideologije je skrit osebni interes. V svetu interesov ni prostora za pacifizem. Tugomer je kljub svoji dobronamernosti in gesti civiliziranega človeka žrtev lahkovernosti, nepoznavanja ljudi in ideje o sporazumu med narodi. Sprava je bila usodna napaka.
Na prvi pogled se zdi, da je Tugomer drama o nekem »bivšem svetu«. Deljenje in vrednotenje svetov na bolj razvitega in manj razvitega, na večvrednega in manjvrednega, na bolj dominantnega in manj dominantnega je trajni vir spopadov med narodi tudi v sodobnem svetu. Tugomer je predstavnik nekega novega sveta, sveta unisone humanosti, razuma, napredka … sveta, ki ga človeštvo še ni ne ustvarilo ne spoznalo.

* S prijaznim dovoljenjem dedičev Bratka Krefta so uporabljeni odlomki iz njegove priredbe.

Iz gledališkega lista

Danes vemo, da so sodobni Slovenci eden tistih narodov, ki ne marajo svojih junakov. Takoj ko iz povprečja množice vznikne junak, mora vedeti, da je ljubezen, ki je je deležen, minljiva, njegova slava že na začetku zaznamovana s sramoto, njegova pot pa se bo končala v temnici. V tem nismo sami. Isto je ugotavljal V. S. Naipaul za prebivalce Karibov, kjer se je rodil. Ko se je po desetletjih literarnega uspeha v Veliki Britaniji in Nobelovi nagradi za literaturo vrnil, je nekoliko presenečen ugotovil, da doma velja za ne preveč dobrega pisatelja, ki je grdo pisal o Karibih in je narodni izdajalec. Veselja malih narodov ob soočenju z velikim svetom. Levstik nas v Tugomerju takoj popelje tja, kjer je glavni junak hkrati poglavitni sovražnik. Govori kot etični junak, dela kot podlež. Eden najlepših likov negativca v slovenski literaturi. Spodoben negativec upraviči pakt z zlom s prisego, da hoče delati dobro. Dogajanje pripelje do popolnega razdejanja stabilnega sveta, v katerem se je zgodba začela.
Ervin Hladnik-Milharčič, »Kralja nam dati, a iz nas izbran da bode« (odlomek)

Nagrada

Alojz Svete – Župančičeva nagrada 2015, tudi za vlogo Zovolja

Iz medijev

mladina.si, 31. december 2014, Vesna Teržan

Rujevit je plašč razgrnil

dnevnik.si, 12. december 2014, Nika Leskovšek

Golota besednih obračunov

Prikaži vseSkrij
Zapri