Dostopnost
Search
Close this search box.

Charlie Chaplin

Veliki diktator

Hynklov glas iz zvočnikov: Majna frojnten, dons niht reten an da topelt krojcen, aba da Juden – da Juden! Štraf mit da štrangulirung mit da totenzekt, da Juden! Štruc majn štraf – barzik barzak, unt en frecenzekt, unt en frocenzakt, unt en flürtenzakt – štranguliren unt in da blut! Da blut mit zajna tot da Juden hat! Unt da geto – da geto mit zajna blickrig unt štruc en štruf da fluten zakta ales mit da Juden hat! Unt da ales, ales Arijen geselten zakt. Štraf! Štraf ales da kajna štruc!

Hannah: Greva raje domov.

Brivec: Ja.

Naslov izvirnika: The Great Dictator
Po filmu Charlieja Chaplina

Premiera

11. maj 2022

Veliki oder

Trajanje:

115 minut brez odmora

Režiser

Diego de Brea

Ustvarjalci

Avtorska ekipa

PREVAJALEC

Jure Škerl

Drama Igralec: Jure Škerl | odpri ustvarjalca

DRAMATURG IN LEKTOR

Arko

Drama Igralec: Arko | odpri ustvarjalca

SCENOGRAFA

Diego de Brea, Iztok Vadnjal

Drama Igralec: Diego de Brea, Iztok Vadnjal | odpri ustvarjalca

KOSTUMOGRAF

Blagoj Micevski

Drama Igralec: Blagoj Micevski | odpri ustvarjalca

SKLADATELJ*

Joži Šalej

Drama Igralec: Joži Šalej | odpri ustvarjalca

OBLIKOVALEC VIDEA

Sandi Skok

Drama Igralec: Sandi Skok | odpri ustvarjalca

OBLIKOVALEC SVETLOBE

Metod Novak

Drama Igralec: Metod Novak | odpri ustvarjalca

*

Z motivi Johannesa Brahmsa in drugih skladateljev

Drama Igralec: Z motivi Johannesa Brahmsa in drugih skladateljev | odpri ustvarjalca

Veliki diktator je najznamenitejši film Britanca Charlieja Chaplina, posnet v Združenih državah Amerike, še preden so se te vojaško udeležile druge svetovne vojne. Zanj je napisal scenarij, ga režiral, produciral in v njem tudi odigral obe glavni vlogi – brezimnega brivca judovskega rodu in Adenoida Hynkla, njemu na las podobnega diktatorja Tomanie. Chaplin je v tem filmu tudi prvič spregovoril, saj je bil to njegov prvi zvočni izdelek; to je duhovito izrabil, ko je za diktatorjev nagovor množice uporabil umetni jezik, komično učinkujočo žlobudravščino (resda z nekaj prepoznavnimi nemškimi in angleškimi izrazi), ki pa je zaradi dobesedne nerazumljivosti toliko več pozornosti usmerjala v govorico telesa. Obenem je z vlogo brivca na svojevrsten način komentiral svojo najslavnejšo vlogo potepuha: ni je kratko malo nadaljeval, temveč je, četudi prevzemajoč nekatere njene poteze, ustvaril nov, času, ne le tehnologiji ustrezen lik, ki pač mora govoriti tako, da se ga bo slišalo.
Žanrsko je film komedija z velikim deležem satire, katere predmet sta Adolf Hitler in nacionalsocializem, vsebinsko pa njuna tako ostra kritika, da so nekatere države zavrnile predvajanje filma v kinih, dokler niso stopile v vojno z Nemčijo. V filmu so od oseb prepoznavno parodirani še Mussolini, Goebbels in Göring z zelo smešnimi imeni, poleg njih pa še nekatere države, pojavi, predmeti … Čeprav so Chaplinu po vojni očitali, da se iz tako resne teme ne bi bil smel norčevati (in odgovarjal je, da Velikega diktatorja zagotovo ne bi posnel, če bi vedel za vso razsežnost nacističnih zločinov), ob gledanju filmu ves čas pozabljamo, kdaj je bil posnet, tako zelo točen in preroški je.
Mojca Kranjc

 

THE GREAT DICTATOR © Roy Export S.A.S. Vse pravice pridržane.
Charlie Chaplin™ © Bubbles Incorporated SA 2022
transparent-logo
Iz gledališkega lista

Z globoko čutnostjo in pronicljivim razumom nam film inventivno odstira in upodablja strašljivo zgodovino ter kot fantazmagorični videc izrisuje tudi potencialno prihodnost, ki se vseskozi napoveduje in gotovo res prihaja. Zgodovina se namreč ponavlja. Chaplin z Velikim diktatorjem kategorično izjavlja: vsak zametek sistemskega nasilja nad drugim je treba z vsemi močmi obsoditi in brez pomisleka razumeti kot nedemokratičen.

Danes, ko smo svobodo zamenjali za varnost, ne izjavljamo več ničesar. Ostajamo v apatični ravnodušnosti. Še vedno prekupčujemo z vrednotami, z vero in ljubeznijo, z domovino in pravom. Uresničuje se oskrunjenje neoskrunljivega. Mi pa molčimo. Cena preživetja je tako visoka, da smo pozabili, kaj je življenje. Strah je paraliziral človeka in ga odtujil od vsega tistega, kar ustvarja in omogoča življenjski smisel. Človek plenilec je dokončno pozabil, kaj je svoboda.

Zato se zdi, da je Veliki diktator za današnji čas izjemno hvaležno izbrana tema. Da bi krik postal bolj strašen, solza bolj boleča, smeh bolj sproščajoč in sreča bolj radostna. Da bi ugledali, kako v tem izpraznjenem in razvrednotenem svetu potrebujemo prostor za nove duhovne viharje, za močne ideje in karakterje, za veličastnost duše, žal vse prevečkrat ujete v pretesen okvir razuma. Veliki diktator odpira vse te možnosti, saj spregovori o usodnih stvareh na monumentalen, pa tudi kritično-parodičen način. Veliki diktator je dokument človeške ničevosti iz preteklosti, ki nas nagovarja in opozarja, da spet drvimo v tisto nekaj, čemur bi se morala normalna pamet in zdravo čustvo upirati z vso silo.

Zato Veliki diktator. Da bi skozi ostro satirično in brutalno humoreskno komičnost neprizanesljivo napadli in razkrinkali naše bolezni in neskončne laži. Da bi globoki humor, prepoln otožnosti in žalosti, ozdravil naša srca v tem turobnem času nečastnih duš in nepoštenih glav. Grenkobi je treba prisluhniti in si jo priznati, da bi bilo neznosnost bivanja mogoče preusmeriti.

Diego de Brea, S spoštovanjem (odlomek)

Na sporedu

Nagradi

2023

Žlahtna komedija po izboru občinstva, DK

Jurij Zrnec – žlahtni komedijant, DK

 

Festival in gostovanje v tujini

2023

31. Dnevi komedije, Celje (DK)

Jugoslovensko dramsko pozorište, Beograd, Srbija

Iz medijev

delo.si, 13. marec 2023, Špela Kuralt

Nagrajeni komediji sta doma v Kranju in Ljubljani

365.rtvslo.si, Ars, 13. marec 2023, Matija Mastnak

Nagrajenci 31. Dnevov komedije

Prikaži vseSkrij
Zapri