Dostopnost

Boštjan Tadel

Ponudba in povpraševanje

Krstna uprizoritev

Režiser

Janusz Kica

Premiera

27. marec 2010

Veliki oder

Trajanje:

165 minut

… v bistvu je življenje brezveze. Razen če imaš dovolj denarja, da si ga zapolniš z vedno novimi vragolijami, ki ti krajšajo čas. Do neke mere.
Denar je v bistvu brezveze. Razen če ga nimaš. Potem postane zoprn.
Zdravstvo je v bistvu super sistem. Dokler se v njem ne znajde posameznik, ki potrebuje pomoč. Zdravniki so super posamezniki. Ki večinoma delujejo v sistemu.
Cerkev je itak represivna institucija iz mračnega srednjega veka. Razen v usmiljenosti svojega utemeljitelja in njegovih nevidnih sledilcev.
Duhovno stremljenje je v resnici komično. In pomalem bukovo. Telo pa prej ali slej postane režeče se okostje. In/ali prah.
Analiza razkrinka ideologijo in nemoč človeških prizadevanj. In gre spat.
Moja sredi šestdesetih rojena generacija je najprej zamudila punk, potem prvobitno akumulacijo kapitala in se že kar sprijaznila z dekorativnim akademizmom, saj smo se čisto v redu ugnezdili v najboljšem vseh svetov.
Zdaj pa poka z vseh strani: nekateri bi na novo premislili idejo komunizma, drugim se zdi, da je demokracija najbolj reakcionarna družbena ureditev, saj lahko deluje le na najnižjem skupnem imenovalcu. Nekdanji diktatorji postajajo simboli cenjene drugačnosti, ki je bila predvsem manj komplicirana in vsaj v teoriji bolj egalitarna. Kriza gospodarstva in prava se čisto lahko nadaljuje v politično krizo, te pa se same od sebe razpletejo v najboljšega vseh svetov.
V Ponudbi in povpraševanju se skupaj znajdeta družini (nekdanje) po rangu tretje osebnosti CK ZKS in ministra za zdravje v bolj desni vladi samostojne Slovenije, progresivni pevski zbor s cerkvenimi koreninami, krščansko-socialistični sindikalist, mednarodno izjemno uspešna investitorka in duhovno ter telesno čudežno obdarjena receptorka zasebne klinike. V igri je mlada ljubezen, ministrski položaj, denar in skrivnostna, smrtno nevarna bolezen.
Preprosto rečeno, gre za temeljne reči. In za srečanje oseb, ki le redko pridejo skupaj, kar omogoča neobičajne žanrske posege in navkljub temeljnim rečem v glavnem lahkoten ton, kajti v bistvu je življenje brezveze …

Zbor izvaja odlomek iz skladbe Gregoria Allegrija Miserere mei, Deus in skladbo Roka Goloba Povej mi.

Ustvarjalci

Avtorska ekipa

DRAMATURGINJA

Mojca Kranjc

Drama Igralec: Mojca Kranjc | odpri ustvarjalca

SCENOGRAFINJA

Slavica Radović Nadarević

Drama Igralec: Slavica Radović Nadarević | odpri ustvarjalca

KOSTUMOGRAFINJA

Bjanka Adžić Ursulov

Drama Igralec: Bjanka Adžić Ursulov | odpri ustvarjalca

LEKTORICA

Barbara Korun

Drama Igralec: Barbara Korun | odpri ustvarjalca

GLASBENO VODSTVO

Martina Batič

Drama Igralec: Martina Batič | odpri ustvarjalca

OBLIKOVALEC LUČI

Milan Podlogar

Drama Igralec: Milan Podlogar | odpri ustvarjalca

Nagrade

Silva ČušinŽlahtna komedijantka Dnevov komedije za vlogo Mare Rozman Korošec v Ponudbi in povpraševanju Boštjana Tadla

Festivali

2011

Festival Dnevi komedije v Celju

Podpornik

Zapri