Dostopnost
Search
Close this search box.

Andrej Rozman Roza, Davor Božič

Neron

Naslov izvirnika: Neron

Krstna uprizoritev
Pop-rock opera

Premiera

14. marec 2009

Veliki oder

Trajanje:

135 minut

Režiser

Matjaž Zupančič

Ustvarjalci

Avtorska ekipa

DRAMATURGINJA

Darja Dominkuš

Drama Igralec: Darja Dominkuš | odpri ustvarjalca

SCENOGRAF

Alen Ožbolt

Drama Igralec: Alen Ožbolt | odpri ustvarjalca

KOSTUMOGRAFINJA

Bjanka Adžić Ursulov

Drama Igralec: Bjanka Adžić Ursulov | odpri ustvarjalca

KOREOGRAFINJA

Tanja Zgonc

Drama Igralec: Tanja Zgonc | odpri ustvarjalca

LEKTORICA

Barbara Korun

Drama Igralec: Barbara Korun | odpri ustvarjalca

AVTOR GLASBE IN KOREPETITOR

Davor Božič

Drama Igralec: Davor Božič | odpri ustvarjalca

OBLIKOVALEC LUČI

Andrej Hajdinjak

Drama Igralec: Andrej Hajdinjak | odpri ustvarjalca

Igralska zasedba

Janez Hočevar

Anej Seneka

Polona Vetrih

Agripina

Maša Kagao Knez

Akte

Nika Rozman, Nina Rakovec, Tjaša Hrovat, Alja Kapun, Domen Valič, Dušan Teropšič, Igor Sviderski, Vito Weis, Gregor Luštek, Maja Kalafatić, Maša Kagao Knez, Klemen JanežičDrama Igralec: Klemen Janežič | odpri igralca, Nina Pertot

Zbor

Roman Ratej (bobni), Janez Hace (bass kitara), Andrej Pekarovič, Uroš Usenik (klasična&akustična kitara), Jure Koncilja (električna kitara), Davor Božič (klaviature), Rok Zgonc, Žiga Cerar, Jerneja Pačnik, Barbara Rajevič (violina), Vanja Ivankovič (flavta), Eva Tušar Suhadolc (oboa), Maja Burger (fr. rog), Miha Kadunc (pozavna), Miha Smrekar (trobenta)

Izvajalci

Jernej Malik, Jure Bizjak, Matija Vodopivec, Tina Gačnik, Eva Knafec, Maja Brank

Zbor

Pisatelj in gledališčnik Andrej Rozman Roza sodi med najizvirnejše in najbolj vsestranske sodobne ustvarjalce pri nas. Piše za otroke in odrasle, prevaja, režira, nastopa, igra in ima celo svoj teater, v katerem se duhovito in občutljivo odziva na vse tisto, kar se dogaja v naši družbi in s posameznikom v njej. Tudi zgodovinske snovi mu niso tuje, na svoj značilni komično-ironični način je analiziral že marsikatero »slovensko travmo«, ki se vleče iz preteklosti. Tokrat je z besedilom za pop-rock opero segel v zakladnico svetovne zgodovine − stari Rim, v katerem se zrcalijo domala vsi poznejši politični modeli in problemi oblastnikov ter njihovih podanikov vse do današnjega časa.

Zgodba Nerona, enega najbolj razvpitih cesarjev in tudi precej zaslužnega za propad rimskega imperija, je zabavna in okrutna obenem, predvsem pa duhovito vpeta tudi v današnji čas, ki poleg politikov slavi samo še takšne in drugačne zvezdnike, pri katerih bolj kot talent in dosežki štejeta drznost in medijska razkričanost.

Roza je v Neronu na podlagi natančno preštudiranih in v besedilo vključenih zgodovinskih dejstev odkril idealen primer brezobzirnega avtokrata z višjimi, tokrat »umetniškimi« cilji. Njegovemu vladarju (podobno kot tudi dejanskemu Neronu) niti ni toliko do vladanja kot do popularnosti in priznanja širokih množic. Neomajno prepričan o svojih številnih talentih in v prizadevanju po neomejeni slavi brezobzirno zlorablja oblast in podira družbene meje, kot mu očita njegov učitelj Seneka. Predvsem pa v svoji umetniški vnemi izgublja občutek za realnost in gre dobesedno čez trupla, tudi tista svojih najbližjih. V tej »zgodovinski« operi se mešajo politika, umetnost, seks, oblast, megalomanija in neuravnovešenost, zabave in usmrtitve. Kot v vsaki strahovladi se okrog oblastnikov motovilijo prilizovalci in padajo številne žrtve. Neron želi vse uničiti, da bi vse postavil na novo, lepše in večje, predvsem svoj spomenik. Njegovo prizadevanje po tragediji kot najvišji obliki umetnosti pa se izteče v kruto, tragikomično, avtoironično, pri Rozi tudi zabavno zgoščeno, zgodovinsko lekcijo o propadu neke dinastije. Še eno, iz katere se zmeraj znova nič ne naučimo.

Glasbo za opero Neron je napisal Davor Božič, glasbenik mlajše generacije, pevec in avtor številnih skladb, musicalov, glasbe za televizijske oddaje, filme itd.

Nagrada

Andrej Rozman Roza – nagrada Prešernovega sklada 2010, tudi za libreto Nerona

Festival

2010

19. Dnevi komedije, Celje

Zapri