Dostopnost
Search
Close this search box.

Lucy Prebble

Učinek

Connie: Sem mislila, da bom zato,

ker to vem, lahko boljša na testu.
Dr. James: Če se oseba zaveda svoje pristranskosti, v večini primerov še ne pomeni,

da lahko tudi vpliva nanjo.
Connie: A res?
Dr. James: Ja. Kar je ena večjih tragedij v življenju.

Naslov izvirnika: The Effect
Prva slovenska uprizoritev

Premieri

10. februar 2021
Na spletu

3. september 2021
Mala Drama

Trajanje:

120 minut, brez odmora

Režiserka

Eva Nina Lampič

Ustvarjalci

Avtorska ekipa

PREVAJALKA

Tina Mahkota

Drama Igralec: Tina Mahkota | odpri ustvarjalca

DRAMATURGINJA

Eva Kraševec

Drama Igralec: Eva Kraševec | odpri ustvarjalca

SCENOGRAFINJA

Jasna Vastl

Drama Igralec: Jasna Vastl | odpri ustvarjalca

KOSTUMOGRAFINJA

Gordana Bobojević

Drama Igralec: Gordana Bobojević | odpri ustvarjalca

AVTOR GLASBE

Aleš Zorec

Drama Igralec: Aleš Zorec | odpri ustvarjalca

VIDEO

Dani Modrej

Drama Igralec: Dani Modrej | odpri ustvarjalca

LEKTORICA

Klasja Kovačič

Drama Igralec: Klasja Kovačič | odpri ustvarjalca

OBLIKOVALEC LUČI

Vlado Glavan

Drama Igralec: Vlado Glavan | odpri ustvarjalca

Igralska zasedba

Polona JuhDrama Igralec: Polona Juh | odpri igralca

Dr. Lorna James

Rok ViharDrama Igralec: Rok Vihar | odpri igralca

Dr. Toby Sealey

Eva JesenovecDrama Igralec: Eva Jesenovec | odpri igralca

Connie Hall

Klemen JanežičDrama Igralec: Klemen Janežič | odpri igralca

Tristan Frey

Avtorica Lucy Prebble se je po drami Enron, v kateri se je lotila finančnega škandala in zloma ameriške istoimenske energetske korporacije, v Učinku lotila farmacevtske prakse in tokrat postavila pod drobnogled dogajanje na kliniki, na kateri testirajo nove antidepresive. Inspiracija je bila spodleteli poskus ameriške korporacije Parexel v eni londonskih bolnišnic med testiranjem sicer drugega zdravila.
Drama operira z realnimi dejstvi in s spretnim soočanjem različnih perspektiv in stališč odpira vprašanja učinkov zdravil na ljudi ter sploh delovanja človeških možganov in čustev. Je depresija posledica kemičnega neravnovesja v možganih, je pogojena z zunanjimi dejavniki ali pa je bolj stanje duha, ki ima točnejši pogled na svet in zaznavo sveta? So vzroki notranji, v nas, individuumih, ali je vzrok zunanji, v sistemu? Je sistem ta, ki nas prepričuje, da smo bolni? So ljubezen kemični procesi v nas? Kaj se zgodi, če naenkrat ne moremo več zaupati lastnim občutkom? Drama o človeških čustvih, ki se bere kot napet raziskovalni triler, gledalca povabi v lastno preizpraševanje vednosti in verjetja ter nenehno vzpostavljanje kritične drže.
Uprizoritev se bo lotila vprašanj različnih percepcij in perspektiv doživljanja – kaj je res, kaj si mislimo, da je res, koliko zaupamo lastnim instinktom, kaj smo mi in kaj se nam zdi, da smo ali nismo mi – ter razmišljala, v kakšnem razmerju so marketing, osebni interesi, dobiček, znanost, čustva in medsebojni odnosi. Relevantne teme tudi v času globalne pandemije, ki je, poleg priložnosti za družbene spremembe, tudi priložnost za nove pritiske (tudi) (farmacevtskih) lobijev.
Eva Nina Lampič

Iz gledališkega lista

Lucy Prebble postavlja človeka v samo središče zanimanja, o čemer priča tudi njen pripis, da je Učinek »igra za štiri osebe, v ljubezni in v žalosti«. Kot dramatičarka spretno krmari med štirimi dramskimi osebami, ki se vsaka na svoj način vklapljajo v tokove dramskega dogajanja. Zanimiv in gledališko intriganten je njen osnovni zastavek, da se ukvarja prav s klinično študijo za psihiatrično zdravilo, ki naj bi lajšalo simptome depresije, ter v njej sopostavi kandidatko in kandidata, ki sta v tej študiji na preizkusu več tednov. Connie Hall in Tristan Frey sta preizkušanca, ki tedensko dobivata čedalje večje odmerke dopamina, katerega vpliv proučujejo na zdravih prostovoljcih. Obenem se med njima nepričakovano splete tudi ljubezenska simpatija, ki ju popolnoma zmede, saj je ni mogoče jasno ločiti od učinkov zdravila. To je tudi postavka, ki je ne spregleda dr. James, zdravnica, zadolžena za vodenje postopka. Prav to naključje, da v klinično študijo poseže nekaj tako subjektivnega, kot je ljubezen, pa odpira morda najpomembnejšo tematiko te igre, in sicer vprašanje, kaj je dejansko mogoče objektivno vedeti in kako naša prepričanja, pričakovanja, subjektivnost torej, vplivajo na dojemanje nas samih in tudi na znanstveno raziskovanje. V tej igri je dejansko na preizkušnji vprašanje človekove zmožnosti za objektivno delovanje, ki je več kot očitno podvrženo najrazličnejšim izzivom.
Eva Kraševec, Lucy Prebble: Učinek, sezona 2020/21 (odlomek)

Iz medijev

Delo, 15. februar 2022, Peter Rak

Predstavljen izbor tekmovalnih predstav

Prikaži vseSkrij
Zapri