Dostopnost
Search
Close this search box.

Rok Vilčnik rokgre

Tarzan

Komedija o človeških in živalskih nraveh

Krstna uprizoritev

Premiera

19. februar 2016

Mala Drama

Trajanje:

100 minut, brez odmora

Režiserka

Eva Nina Lampič

Ustvarjalci

Avtorska ekipa

DRAMATURGINJA

Simona Hamer

Drama Igralec: Simona Hamer | odpri ustvarjalca

SCENOGRAFINJA

Jasna Vastl

Drama Igralec: Jasna Vastl | odpri ustvarjalca

KOSTUMOGRAFINJA

Gordana Bobojević

Drama Igralec: Gordana Bobojević | odpri ustvarjalca

SKLADATELJ

Boštjan Narat

Drama Igralec: Boštjan Narat | odpri ustvarjalca

OBLIKOVALEC LUČI

Vlado Glavan

Drama Igralec: Vlado Glavan | odpri ustvarjalca

LEKTOR

Arko

Drama Igralec: Arko | odpri ustvarjalca

ASISTENTKA SCENOGRAFINJE (ŠTUDIJSKO)

Tina Bonča

Drama Igralec: Tina Bonča | odpri ustvarjalca

Igralska zasedba

Tarzan in Jane v džungli − kaj neki bi se lahko dogajalo temu paradigmatičnemu ljubezenskemu paru, potem ko je uspešno premagal vse ovire na poti svoje ljubezni?
Na prvi pogled to, kar se dogaja tudi vsem drugim parom: drobni nesporazumi in nesoglasja, nekaj ljubosumja in morda celo malo naveličanosti, predvsem nad džunglo in neudobnimi razmerami za življenje. Ko se vmeša v igro uglajeni in svetovljanski Mike, je teren za razdor že pripravljen. A kot je to pogosto, gre tudi tukaj za več interesov. Mike očara Jane, ko ji požrtvovalno priskrbi civilizacijske dobrine, a to je samo njegova pot do zakladov, ki jih skriva pragozd. Dialog v igri je na prvi pogled lahkoten in spreten, izjemno zabaven; komika izhaja iz kombinacije tipiziranih likov in nepričakovanih situacij, v katere so postavljeni. A humor postaja vse bolj kritičen, igra, ki se dogaja v na prvi pogled oddaljeni džungli, pa odpre pred nami števila pereča vprašanja našega materialističnega sveta.
Komedija Tarzan s podnaslovom Eksotična drama je bila na letošnjem 45. Tednu slovenske drame nominirana za Grumovo nagrado in je najnovejša v vrsti številnih dramskih in radijskih iger uveljavljenega avtorja, ki se podpisuje s psevdonimom rokgre.

V uprizoritvi so uporabljene pesmi iz zbirke Roka Vilčnika Zdravilo za Ano.
Glasbeni producent Blaž Celarec, glasbeniki Boštjan Narat (kitara, ukulela, melodika), Blaž Celarec (bobni) in Igor Matković (trobenta).

Iz gledališkega lista

Inteligenten, pogumen, zvest, empatičen in pravičen junak je prototip človeka, ki si vzame samo toliko, kot potrebuje. Njegovo kraljevanje ni samoumevno dejstvo, ampak posledica borb in odločitev, skozi katere se je dokazal kot nekdo, ki razume ustroj in krhko ravnovesje džungelske skupnosti ter jo je pripravljen ščititi za ceno svojega življenja. Jane vstopi v to samozadostno in samooskrbno skupnost iz civilizacije, ki temelji predvsem na zatajevanju primarnih človeških vzgibov. Ženska (z začetka 20. stoletja) je tako naučena zatiranja seksualnosti in emocij, ki jih sme izražati samo skozi določene družbeno sprejemljive in prepoznavne vzorce. Tarzanov življenjski stil »nazaj k naravi« ji tako pomeni osvoboditev vseh dušečih konvencij.

Simona Hamer, Ali se pacifist bori za svojo ljubezen? (odlomek)

Nagrada

Maša Dergancnagrada Sklada Staneta Severja 2016, tudi za vlogo Jane

Festivala

2017

26. Dnevi komedije, Celje

47. Teden slovenske drame, Kranj

Iz medijev

koridor-ku.si, 28. februar 2016

Tarzan

rtvslo.si, 27. februar 2016, Lejla Švabič

Tarzan v Mali Drami: nekje med eksotiko in navadnostjo

Prikaži vseSkrij
Zapri