Dostopnost
Search
Close this search box.

Družabno - družbeno

O Disidentu Arnožu in njegovih

Jančarjeva drama Disident Arnož in njegovi (1982), po motivih katere je nastala uprizoritev, je inspirirana z življenjem utopičnega socialista Andreja Smolnikarja in umeščena v prvo polovico 19. stoletja. Predstavlja tako družbenokritične kot eksistencialne motive, ki jih zajame v dramskem karakterju disidenta Arnoža. Lik je navdahnjen z etično-revolucionarnim zanosom. A kdo je Arnož današnjega časa? Je to utopični, morda demokratični socialist, je propadli revolucionar ali morda narcisoidni paranoik, ki razmišlja le v okvirih lastnega jaza? Kdo je disidentski lik sodobnega sveta, ki se zavzema za svoj prav, in katera ideja bi bila zdaj zapisana na njegovih letakih? Proti čemu se bori trenutna oblast in kje je subverzivnost družbenopolitičnega delovanja tistih posameznikov, ki so morebitni nasledniki Arnoževega poslanstva?

Z režiserjem uprizoritve Diegom de Breo in ravnateljem Drame Igorjem Samoborjem se bo pogovarjala dramaturginja uprizoritve Mojca Kranjc. Svoje vtise o nastajanju uprizoritve bodo predstavili tudi igralci in igralke.

Vabimo vas na pogovor o uprizoritvi po motivih drame Draga Jančarja Disident Arnož in njegovi v režiji Diega de Bree, v torek, 8. novembra, po predstavi na Velikem odru Drame (ob 21.45). Vstop prost.

Zapri