Dostopnost
Search
Close this search box.

Krasni novi svet

»Kdor je večen, ta je srečen.
Kdor je srečen, ta je večen.«

Po motivih Aldousa Huxleyja
Krstna uprizoritev

Premiera

1. december 2017

Mala Drama

Trajanje:

75 minut, brez odmora

Režiserka

Barbara Pia Jenič

Ustvarjalci

Avtorska ekipa

KOPRODUCENT

Senzorium

Drama Igralec: Senzorium | odpri ustvarjalca

AVTORICA ODRSKE PRIREDBE

Barbara Pia Jenič

Drama Igralec: Barbara Pia Jenič | odpri ustvarjalca

DRAMATURGINJA

Eva Kraševec

Drama Igralec: Eva Kraševec | odpri ustvarjalca

SCENOGRAF

Matej Filipčič

Drama Igralec: Matej Filipčič | odpri ustvarjalca

OBLIKOVALEC ZVOKA

Peter Penko

Drama Igralec: Peter Penko | odpri ustvarjalca

LEKTOR

Arko

Drama Igralec: Arko | odpri ustvarjalca

OBLIKOVALCA SVETLOBE

Matej Filipčič, Barbara Pia Jenič

Drama Igralec: Matej Filipčič, Barbara Pia Jenič | odpri ustvarjalca

OBLIKOVALKA HOLOGRAMA

Sara Sedevčič

Drama Igralec: Sara Sedevčič | odpri ustvarjalca

OBLIKOVALCI VIDEA

Gregor Mesec, Barbara Pia Jenič, Sandi Skok

Drama Igralec: Gregor Mesec, Barbara Pia Jenič, Sandi Skok | odpri ustvarjalca

Igralska zasedba

Nik Škrlec

Divjak John

Petra GovcDrama Igralec: Petra Govc | odpri igralca

Lenina Crowne in Linda Disney

V Huxleyjevem Krasnem novem svetu so vojna, beda, kriminal in nesreča izkoreninjeni. Geslo novega sveta je »Skupnost, istost, stalnost«. Končno so vsi srečni, ni individualne lastnine, ni parov in družin. Vsak pripada vsakemu, vse je od vseh. Ljudje so kloni, proizvajani v laboratorijih po kastah s točno določenim programom, ki se nalaga v možgane že v epruveti. Njihova pot do sreče je skrita v tabletki soma. Tudi starih ljudi ni. Vsi živijo v popolnih telesih popolnega zdravja 80 let, nato se ukinejo. V tem popolnem svetu, v katerem so vsakodnevne skupinske orgije najvišji medosebni bonton in v katerem predvajajo filme z vonji in dotiki, je živeti življenje, uživati in se radostiti privilegij elit in višjih kast. Nižje kaste so srečne, ko služijo višjim. Ni strahu ali ljubosumja; vse emocije se umirijo s tabletko soma in laboratorijskim prilagajanjem možganov.
Če bi želeli dobesedno slediti romanu, je njegovo uprizarjanje tehnično izredno zahtevno in predvsem drago. Tudi režiser Ridley Scott še ni dokončal filma, ki so ga snemali leta 2011. Zato se za režijski koncept v danih okoliščinah neodvisne produkcije pri nas takoj postavi nekaj temeljnih izhodiščnih vprašanj: Kako vstopiti v tehnološko dovršen svet z minimalističnimi odrskimi prijemi in senzorialno poetiko? Kako vzpostaviti interaktivno okolje s številno publiko in ob minimalnem številu igralcev? Nato, ali sploh uprizarjati v slovenščini, če v romanu še Shakespearova dela niso preživela; ni kulture, ni umetniških del, obstaja le en poenoten jezik sporazumevanja? In nenazadnje, iz čigave perspektive vstopiti v zgodbo, da zaobjame vso atmosfero in hkrati jasno izlušči svojo poanto?

Barbara Pia Jenič

V sodelovanju z Umetniškim društvom Osum in Akademijo umetnosti Univerze v Novi Gorici ter s finančno podporo Oddelka za kulturo Mestne občine Ljubljana.

Hologram
Mustafa Mond Tadej Toš

Video
Thomas (Tomakin) Uroš Fürst
Bernard Marx Rok Vihar
Dr. Shaw Boris Mihalj
Bernie Watson Aljaž Jovanović

Avdio
Sophia Barbara Pia Jenič
Bernie Watson Aljaž Jovanovič

Iz gledališkega lista

Uprizoritev sledi Huxleyjevi viziji prihodnosti iz Krasnega novega sveta, a jo posodablja in kontekstualizira gle­de na stanje tehnološkega napredka v današnji družbi in predvidevanja glede prihodnosti. Zato večina dramskih oseb nastopa zgolj virtualno in vstopa v igralni prostor prek zaslona oziroma holograma. Kloniranje poteka po novejših metodah in predvidevamo lahko, da bo v prihod­nosti še veliko učinkovitejše kakor po Huxleyjevih pred­videvanjih. Življenjski stil je kar se da sodoben, za eno­ stavno izvajanje vsakodnevnih opravil skrbi hišni raču­nalniški sistem oziroma umetna inteligenca Sophia, ki se oglaša ob vseh vprašanjih in nejasnostih. Zasebne lastni­ne in tudi zasebnosti ni, tako kot pri Huxleyju so medo­sebni odnosi omejeni na spolnost z različnimi partnerji in na skupinski seks na orgijah pozitivnosti. Možnosti poto­vanj se z novimi transportnimi sredstvi in razvojem med­ planetarnih povezav razširjajo na medvesoljska potova­nja; mogoče je živeti tudi na Marsu, kamor pošiljajo vse tiste posameznike, ki niso primerni za življenje v civilizaciji na Zemlji. Eden od ključnih premikov v uprizoritvi je, da civiliziranemu svetu vlada umetna inteligenca, ki je za­sužnjila ljudi.
Eva Kraševec, Med napredkom in svobodo (odlomek)

Iz medijev

govori.se, 26. december 2017, Julijana Jovanovič

Barbara Pia Jenič – več kot 20 let življenja z gledališčem

TV Slovenija 1, Odmevi, 4. december 2017

KRASNI NOVI SVET V MALI DRAMI

Prikaži vseSkrij
Zapri