Dostopnost
Search
Close this search box.

Brian Friel

Jaltska igra · Poigra

Naslov izvirnika: The Yalta Game · Afterplay

Prva slovenska uprizoritev

Premiera

8. marec 2008

Mala Drama

Trajanje:

140 minut, z odmorom

Režiser

Dušan Mlakar

Ustvarjalci

Avtorska ekipa

PREVAJALKA

Tina Mahkota

Drama Igralec: Tina Mahkota | odpri ustvarjalca

DRAMATURGINJA

Mojca Kranjc

Drama Igralec: Mojca Kranjc | odpri ustvarjalca

SCENOGRAFINJA

Sanja Jurca Avcı

Drama Igralec: Sanja Jurca Avcı | odpri ustvarjalca

KOSTUMOGRAFINJA

Alenka Bartl

Drama Igralec: Alenka Bartl | odpri ustvarjalca

LEKTOR

Jože Faganel

Drama Igralec: Jože Faganel | odpri ustvarjalca

AVTORICA GLASBENE OPREME

Darja Hlavka Godina

Drama Igralec: Darja Hlavka Godina | odpri ustvarjalca

Igralska zasedba

JALTSKA IGRA

Igor SamoborDrama Igralec: Igor Samobor | odpri igralca

Dmitrij Dmitrič Gurov

Nina IvanišinDrama Igralec: Nina Ivanišin | odpri igralca

Ana Sergejevna

POIGRA

Silva ČušinDrama Igralec: Silva Čušin | odpri igralca

Sonja Serebrjakova

Gregor BakovićDrama Igralec: Gregor Baković | odpri igralca

Andrej Prozorov

Znameniti irski dramatik in starosta irskega gledališča Brian Friel je snov za svoji enodejanki Jaltska igra in Poigra vzel pri drugem velikem dramatiku in prozaistu svetovne literature, Antonu Pavloviču Čehovu. Friel je velik občudovalec slovečega ruskega vzornika in tudi prevajalec njegovih dram. Njegova tokratna navezava nanj pa je v obeh enodejankah zelo zanimiva in tudi posebna.
Jaltska igra (2001) je dramatizacija znamenite novele Dama s psičkom (1899). V letovišču na Krimskem polotoku se med zdolgočasenimi gosti srečata mlada ženska in moški srednjih let. Oba sta poročena, a preživljata počitnice sama. Ona je še vsa mladostno plaha, ne preveč srečna s svojim možem, on se v svojem nesrečnem zakonu tolaži z nenehnimi skoki čez plot. Tudi bežna avantura, ki se splete med njima, bo verjetno samo še ena od številnih podobnih v karieri ciničnega zapeljivca. Toda ko se ›ljubimca‹ vrneta vsak na svoj dom, se zanju začnejo prave ljubezenske muke. Ne le, da ne moreta pozabiti svoje počitniške zveze, iz dneva v dan vsak zase vse jasneje spoznavata, da se je med njima rodila prava, globoka in nepremagljiva ljubezen. Ni drugega izhoda, morata se spet srečati, biti skupaj in se soočiti z vsemi težavami, ki jih prinaša njuno zavezujoče čustvo.
Poigra (2002) je Frielovo izvirno delo, v katerem nastopata dve dramski osebi iz Čehova približno dvajset let po njunih »prvotnih« igrah. Sonja iz Strička Vanje in Andrej Prozorov iz Treh sester se srečata v zanemarjeni moskovski kavarni malo po letu 1920. »Ponovno oživljena in na novo izmišljena« sta zdaj srednjih let. Doživela sta vse mogoče in vendar sta ohranila skoraj vse značilnosti, ki so ju zaznamovale že v mladosti. Sonja je še zmerom prizadevna, nesrečno zaljubljena, v novih in neprijaznih razmerah skuša od družinskega posestva rešiti, kar se da. V Prozorovu je še zmeraj nekaj tistega neodločnega dečka, ki bi rad vsem ustregel, a doživlja samo poraze. Igra ni zanimiva samo v tem, kako Friel razplete nadaljevanji obeh dramskih zgodb in usode njunih protagonistov, ampak še bolj v tem, kako v novih okoliščinah nadaljuje preplet slepil in deziluzij. Sanje in sanjarije v življenju obeh ›nadaljevalcev‹ nenehno zadevajo ob kruto realnost in čeprav sta oba že davno spoznala, da sta življenje prebila v čakalnici na življenje, jima ne preostane drugega, kot zbirati tiste tolažilne drobce, s katerimi je mogoče zgraditi naslednjo iluzijo, ki bo spet za nekaj časa omogočala življenje.
Frielovo mojstrstvo je v tem, da kljub svoji navezavi na bistvene lastnosti likov iz dram velikega vzornika svojo enodejanko vodi kot samostojno in duhovito odstiranje človeških zgodb in usod, za katero nam Čehova sploh ni treba poznati. Če pa ga poznamo, bo užitek ob spremljanju predstave samo še večji.

Nagrada

Silva Čušin in Gregor Bakovićsatir igralskemu paru za vlogi v Poigri, Skup

Festival

2008

5. Slovenski festival komornega gledališča Skup, Ptuj

Zapri