Dostopnost
Search
Close this search box.

Nadomestni prostor

Sezono 2023/24, ki bo zadnja v neprenovljeni stavbi, bo Slovensko narodno gledališče Drama Ljubljana slavnostno zaokrožilo junija 2024. Takrat se bo Drama z vsemi službami in dejavnostmi preselila na Litostrojsko cesto 56, kjer bo delovala in uresničevala svoje javno poslanstvo do zaključka celovite prenove. Slavnostni otvoritvi začasnih nadomestnih prostorov, načrtovani septembra, bosta sledili prvi premieri programov Velikega odra in Male Drame. V sezoni 2024/25 bo Drama predstavila svojemu občinstvu 8 novih uprizoritev, na sporedu pa bo tudi okoli 20 odmevnih uprizoritev iz prejšnjih sezon, ki se z gledališčem selijo v začasne nadomestne prostore.

»DRAMA L56«: projekt ureditve začasnih nadomestnih prostorov SNG Drama Ljubljana na Litostrojski cesti 56

Vhod v stavbo Velikega odra, pogled z Ulice Alme Sodnik, arhiv Vidic Grohar arhitekti

Investitor: L56, d. o. o.
Lokacija: Litostrojska cesta 56, Ljubljana
Skupna površina prostorov začasnih nadomestnih prostorov SNG Drama Ljubljana: 4230,86 m2
Projektni tim: Vidic Grohar arhitekti; Anja Vidic, u. d. i. a., dr. Jure Grohar, u. d. i. a.

Pred začetkom celovite prenove stavbe SNG Drama Ljubljana v središču mesta se bo celotno gledališče z vsemi svojimi dejavnostmi in službami preselilo na začasno nadomestno lokacijo na Litostrojsko cesto 56 v Ljubljani. Prvi obsežnejši del selitve opreme Drame, ki je trenutno zaradi izvajanja programa še vedno v uporabi, bo izveden konec junija, drugi avgusta. Prilagoditve prostorov na Litostrojski cesti 56 za Dramo potekajo v dveh fazah. Prva bo končana junija, druga konec avgusta. S tem sta usklajena tudi časovnica selitve in začetek delovanja.

Ljubljanska Drama bo zavzemala prenovljene prostore obstoječe večnamenske dvorane L56 in dele sosednjih, z njo povezanih objektov v skupni površini 4230,86 m2. Gledališka dejavnost bo nadgradila obstoječo industrijsko arhitekturno dediščino iz šestdesetih let 20. stoletja in nadaljevala vzpostavljanje kulturno-umetniške dejavnosti na lokaciji. Lastnik nadomestnih prostorov je za arhitekturno zasnovo in projektiranje prenove začasnih prostorov SNG Drama Ljubljana na Litostrojski cesti 56, ki poteka v rednem sodelovanju z Dramo, najel biro Vidic Grohar arhitekti. Vrednost projekta, ki ga v celoti financira lastnik, je ocenjena na 1,4 milijona evrov.

Aksonometrija. Prostorske intervencije v obstoječe objekte, arhiv Vidic Grohar arhitektiArhitekturna zasnova vključuje dva tipa intervencij v obstoječo strukturo: stalna »infrastruktura« in začasni elementi. Prva so odprte javne površine, komunikacije in servisna »jedra«, izvedeni iz trajnih materialov, da bodo omogočali delovanje stavbe tudi s kasnejšimi programi. Začasni elementi, ki artikulirajo specifične programe gledališča, se lahko demontirajo in ponovno uporabijo po tem, ko se Drama vrne v prenovljene prostore v središču Ljubljane.

Posebna pozornost pri oblikovanju začasnih nadomestnih prostorov je namenjena javno dostopnim delom Drame. Glavni vhod v dvorano Velikega odra je oblikovan kot manjši pokrit trg, ki skupaj s podolgovato klopjo ustvarja fasado SNG Drama Ljubljana na Ulici Alme Sodnik. Ambient vstopnega preddverja ustvarjajo žametne zavese, ki »napovedujejo« dramske uprizoritve in prireditve v dvorani, v katero se obiskovalci lahko povzpnejo po dveh stopniščih ali vstopajo vanjo iz pritličja.

Drama L56 - arhiv Vidic Grohar Arhitekti (3)

Dvorana je zasnovana kot parterna tribuna z blagim naklonom, ki jo obdaja žametni tekstil – gledališka zavesa, ki postane osrednja prostorska gesta dvorane. V nadomestne prostore na Litostrojski cesti 56 bo Drama prenesla sklopne sedeže, ki ohranjajo spomin na zgodovinsko dvorano Velikega odra v središču mesta. Od tam izhaja tudi zlatorumena barva tekstilov, ki so uporabljeni v novem prostoru.

Dvorana Velikega odra, arhiv Vidic Grohar arhitekti

Vhod v Malo Dramo je artikuliran kot majhen ozelenjen trg s stopniščem in klančino, prek katerih se dostopa v foaje. Vstopno preddverje je obdano z lahkotno srebrno folijo, ki ustvarja bolj sproščen »obraz« male dvorane. Ta je zasnovana kot preprosto oblikovan, neposreden črni prostor (»black box«), ki povezuje oder in tribuno s sedeži v blagem naklonu.

Vhod v stavbo Male Drame, pogled z Litostrojske ceste, arhiv Vidic Grohar arhitekti

S foajejem Velikega odra bo povezan bar na galeriji, ki bo odprt za javnost in bo omogočal pogostitve pred predstavami in po njih, organizacijo novinarskih konferenc in drugih neformalnih prireditev. Bar bo imel tudi zunanjo strešno teraso, odprto na notranje dvorišče. Pod teraso bo klubski prostor za zaposlene z direktnim dostopom do notranjega dvorišča.

Terasa in klubski prostor Drame, pogled z notranjega dvorišča, arhiv Vidic Grohar arhitekti

Osrednja prostora – dvorana Velikega odra s 361 sedeži in Mala Drama s 100 sedeži – bosta imela vsak svoj dostop in svoje preddverje s pripadajočimi servisnimi prostori – garderobami, sanitarijami za obiskovalce in prodajalno vstopnic in gledaliških listov.

Iz dvorane Velikega odra in Male Drame bosta preko internih poti dostopni vadbeni dvorani. Večja bo imela majhno tribuno. Gledališče bo imelo vse potrebne servisne prostore – garderobe igralcev s kopalnicami, maskirnice, rekvizitarne ter prostore za garderoberje, tehnike, skladišča in druge podporne programe. Na Litostrojski cesti 56 bodo imele v času prenove delovne prostore tudi uprava Drame in njene strokovne službe.

Shema začasnih nadomestnih prostorov SNG Drama Ljubljana v L56, arhiv Vidic Grohar arhitekti

Prostori bodo s tehnično opremljenostjo in materialno obdelavo omogočali kakovostno izvedbo predstav in drugih delovnih procesov. Izpolnjevali bodo akustične in vse druge zahteve SNG Drama Ljubljana.

Pred glavnim vhodom v začasne nadomestne prostore SNG Drama Ljubljana je postajališče mestnih avtobusnih linij 3 in 18. 78 lastnih parkirnih mest za avtomobile, namenjenih obiskovalcem prireditev, pa se ob stavbi L56 sprosti popoldne in zvečer, to je, ko se odvija večina predstav Drame. Na lokaciji so parkirišča z električnimi polnilnicami in parkirna mesta Avant2Go. Predvideno je tudi večje območje s stojali za parkiranje koles. Za razširitev parkirnih možnosti je pripravljen elaborat, ki omogoča zaporo Ulice Alme Sodnik in parkiranje na pločniku v času predstav in drugih prireditev. Na Litostrojski cesti je parkiranje brezplačno.

SNG Drama Ljubljana v sodelovanju z L56 začasno vzpostavlja nov kulturni center v Ljubljani, arhiv Vidic Grohar arhitekti

Predstavitev biroja Vidic Grohar arhitekti

Biro sta v Ljubljani leta 2016 ustanovila Anja Vidic in dr. Jure Grohar. Vzporedno z arhitekturno prakso sta aktivna tudi na pedagoškem področju, Anja Vidic je zaposlena kot asistentka na Fakulteti za arhitekturo v Ljubljani. Kot vabljena predavatelja in kritika sta gostovala na različnih evropskih fakultetah, nazadnje v Limericku, Dublinu, Budimpešti in na Dunaju. Delo biroja je bilo predstavljeno na več razstavah in v različnih strokovnih publikacijah: v okviru mednarodnega projekta Objects of Fascination v Bruslju (MAD Brussels) in Parizu (Pavillon de l’Arsenal), pa tudi v Ljubljani (Galerija Škuc), Berlinu (Aedes Metrolab) in na Dunaju (TU Wien) v okviru projekta Nove prakse, nova orodja. Biro je bil skupaj z Mertelj Vrabič arhitekti avtor slovenskega paviljona na 18. Arhitekturnem bienalu v Benetkah. Za prenovo avle Stare mestne elektrarne v Ljubljani sta leta 2019 na 5. Balkanskem arhitekturnem bienalu v Beogradu prejela enakovredno 2. nagrado v kategoriji interjer in za Večnamensko dvorano L56 v Ljubljani leta 2021 na 6. Balkanskem arhitekturnem bienalu v Beogradu 1. nagrado v kategoriji interjer.

Imate v zvezi s prenovo kakšno vprašanje? Pišite nam na naslov pr@drama.si.

Zapri