Dostopnost
Search
Close this search box.

Strokovna žirija 32. Dnevov komedije v sestavi gledališke in radijske režiserke Žive Bizovičar, dramaturginje, režiserke, igralke in publicistke Ajde Rooss (predsednica žirije) ter dramskega igralca in gledališkega lektorja, včasih tudi šepetalca, Simona Šerbineka, je odločitev sprejela soglasno.

ŽLAHTNA KOMEDIJANTKA
Nagrado žlahtna komedijantka prejme Polona Juh za vlogo Olivije v predstavi Kar hočete Williama Shakespeara v izvedbi SNG Drama Ljubljana.

Žlahtnost Polone Juh v vlogi žalujoče grofice Olivije je v tankočutnem preseganju klasičnega komičnega lika, ki ga nadgradi z ekspresivnim gibom in pretanjeno izreko Shakespearovega verza. Na prvi pogled sicer enolično vlogo oplemeniti s številnimi igralskimi finesami, mestoma melanholične ženstvene krhkosti, kot tudi z energično interpretacijsko avtoritativnostjo ter nepredvidljivimi komičnimi obrati. Lahkotno preigravajoča s stereotipi prehaja med žalovanjem in vročo zaljubljenostjo, vdanostjo in zadržanostjo, strogostjo in popustljivostjo. Besedilo interpretira z neverjetno skoraj že igrivo spretnostjo, z izjemnim občutkom za podtone ter tihe, neslutene notranje krajine.

ŽLAHTNI KOMEDIJANT
Nagrado žlahtni komedijant prejme Branko Šturbej za vlogo Malvolia v predstavi Kar hočete Williama Shakespeara v izvedbi SNG Drama Ljubljana.

Branko Šturbej v vlogi Malvolia izstopa z jasno in na videz lahkotno interpretacijo verza, natančno gestiko in izvedbeno dovršenimi monologi. V igri s soigralci se odlikuje z odličnim razumevanjem situacijske komike, dobro odmerjenim tempiranjem replik in posluhom za ritem predstave. S prefinjeno stilizacijo oriše lik, ki preseže klasičnega shakespearjanskega komičnega junaka ter s pretirano resnobnostjo, zgražajoč nad vsemi oblikami zabave v rumenih nogavicah s križnimi podvezicami, v gledalcih vzbuja huronski smeh in simpatijo. Igralska bravuroznost in obrtniško mojstrstvo eskalirata v pisemski partituri, nagrajeni z aplavzom na odprti sceni.

Zapri