Dostopnost
Search
Close this search box.

Uprizoritev Moj mož, ki je nastala po zbirkah kratkih zgodb Moj mož in Nikamor ne grem makedonske pisateljice Rumene Bužarovske, bo na velikem odru Drame zaživela skozi kreacije povsem ženskega igralskega ansambla pod režijskim vodstvom Ivane Djilas. V uprizoritvi igrajo Iva Babić, Silva Čušin, Maša Derganc, Petra Govc, Sabina Kogovšek, Saša Mihelčič, Maruša Majer, Saša Pavček in Barbara Žefran. Avtorici odrske priredbe sta Ivana Djilas in dramaturginja Ana Duša, ki je zgodbe, vključene v priredbo, prevedla na podlagi srbskih izdaj omenjenih knjig. Koreografinja in asistentka režije je Maša Kagao Knez, lektorica Klasja Kovačič, scenografinja Sara Slivnik, kostumografinja Jelena Proković, avtor glasbe Boštjan Gombač, oblikovalka svetlobe Mojca Sarjaš, študijska asistentka režiserke Nika Korenjak in asistentka kostumografinje Katarina Šavs.

Rumena Bužarovska (1981) je makedonska pisateljica, prevajalka in profesorica ameriške književnosti na Univerzi sv. Cirila in Metoda v Skopju. Izdala je štiri zbirke kratkih zgodb, izmed katerih je največji uspeh doživela Moj mož (2014), ki je izšla tudi v Sloveniji v prevodu Aleša Mustarja (Založba Modrijan, 2016). Je aktivna zagovornica enakopravnosti med spoloma, ki skozi svojo literaturo razkriva skrite mehanizme represije. Leta 2016 je bila na londonskem knjižnem sejmu uvrščena med deset najboljših sodobnih evropskih avtorjev. V zbirki kratkih zgodb Moj mož Rumena Bužarovska ne spregovori o moških ali soprogih, temveč s svojo značilno avtorsko pisavo spretno profilira sodobne ženske, slehernice, ki so ujete v spone različnih vsakdanjih odnosov še vedno globoko patriarhalnega sveta. Pri tem pa pisateljica svojih literarnih protagonistk ne reducira zgolj na žrtve moških in družbe – predstavi jih tudi kot aktivne soudeleženke teh odnosov, kjer njihova razmišljanja, odločitve in (ne)dejanja dajejo legitimnost obstoju družinskih in družbenih vzorcev, ki jih utesnjujejo.

Premiere na velikem odru bodo 8., 9. in 10. oktobra ob 20.00, prve ponovitve od 12. do 17. oktobra. Avtorica Rumena Bužarovska se bo udeležila novinarske konference, ki bo v sredo, 7. oktobra, ob 14.00 v Drami.

Zapri