Dostopnost
Search
Close this search box.

Na 58. Festivalu Borštnikovo srečanje v Mariboru sta člana igralskega ansambla Janez Škof in Branko Šturbej prejela Borštnikovo nagrado za igro:

  • Janez Škof  za vlogo v uprizoritvi Frančišek v produkciji Mestnega gledališča Ptuj in vlogo Robina v uprizoritvi Otroci v produkciji Slovenskega narodnega gledališča Drama Ljubljana
  • Branko Šturbej za vlogo v uprizoritvi Kdo se boji Virginie Woolf? v produkciji Mini teatra in Mestnega gledališča Ptuj

Strokovna žirija v sestavi Matej Bogataj, Senka Bulić, Ajda Rooss, Johannes Nölting, Peter Petkovšek je uprizoritvi Žene v testu, avtorskemu projektu po motivih slovenskih ljudskih pesmi v režiji Žive Bizovičar, podelila Borštnikovo nagrado za celostni pristop k obdelavi gradiva.

Žene v testu so prejele tudi nagrado Društva gledaliških kritikov in teatrologov Slovenije za najboljšo uprizoritev v letu 2022. Žirija je v utemeljitvi nagrade zapisala:

Žene v testu so na prvem mestu uprizoritev, ki jo poganja sijanja kolektivna kemija štirih igralk (Nataša Keser, Ivana Percan Kodarin, Barbara Žefran, Zvezdana Mlakar) in natančna režijska ost (Živa Bizovičar). Kot predstavnice prednic izvajalke v izjemno sodobnem zamahu utelešajo situacije ljudskih izročil, se z njimi razposajeno zlijejo, a jih hkrati nenehno komentirajo s kritične perspektive. Igralke kot kompleksne nosilke posameznih letnih časov blestijo v svojih individualnih – tako igralskih kot pevskih – izvajalskih izrazih, ki pa jih nenehno vpenjajo v skupnost in s tem ustvarijo izvrsten medsebojni odrski univerzum. Žene v testu niso le lucidna, duhovita in natančno artikulirana uprizoritev, ki igrivo in domiselno izumlja svežo performativnost ljudskega porekla; predvsem je to dogodek, ki govori o izjemnem potencialu medgeneracijskega srečanja ustvarjalk, o osupljivi fluidnosti kolektivne dinamike, zlasti pa jo lahko razumemo kot pomembno uprizoritveno gesto, ki osvetli in hkrati že opolnomoči idejo o prezrtih (ženskih) zgodovinskih perspektivah kot tudi igralskih nabojih.

Vsem nagrajenkam in nagrajencem iskreno čestitamo.

 

Zapri