Dostopnost
Search
Close this search box.

Drama Festival 2021

Sedmi Drama Festival, ki je bil načrtovan za maj 2020, smo morali zaradi izbruha pandemije novega koronavirusa prestaviti na leto 2021, nato pa zaradi njene vztrajnosti ponovno odložiti še za eno leto, predvidoma na maj 2022. Če bi program Drama Festivala lahko izvedli tako, kot smo ga načrtovali maja lani in še letos, bi z njim pripotovalo v Ljubljano pet vrhunskih gledaliških uprizoritev iz Nemčije, Poljske, Hrvaške in Srbije, dopolnjeval pa bi jih bogat festivalski program spremljevalnih prireditev, med njimi gledališke delavnice, tematske okrogle mize, pogovori po predstavah in koncerti. Tako nas je epidemija prikrajšala tudi za gostovanje eminentnega hamburškega gledališča Thalia z mednarodno koprodukcijo Neverland v režiji Antúja Romera Nunesa, pri kateri sodeluje tudi SNG Drama Ljubljana z igralcem Markom Mandićem. Med festivalskimi gostjami so bile še štiri predstave: sodobna koprodukcijska uprizoritev Molièrovega Tartuffa v režiji Igorja Vuka Torbice in v izvedbi Srbskega narodnega gledališča iz Novega Sada in Narodnega gledališča Sombor; avtorski projekt Boba Jelčića po Čehovovih Treh sestrah  v izvedbi Hrvaškega narodnega gledališče v Zagrebu; Hotel Zagorje po motivih uspešnega istoimenskega romana Ivane Bodrožić v režiji Anice Tomić in v produkciji zagrebškega Mestnega dramskega gledališča Gavella ter mednarodno priznana uprizoritev Koltèsove drame V samoti bombaževih polj v režiji Radosława Rychcika in v izvedbi poljskega Gledališča Stefana Żeromskega v Kielcah. Festival bi tako lani kot letos slavnostno zaokrožila podelitev nagrade Jerneja Šugmana za najboljšo uprizoritev po izbiri občinstva.

Eden od pomembnih sopotnikov in rednih gostov Drama Festivala so bile tudi uprizoritve lani junija preminulega gledališkega režiserja Igorja Vuka Torbice. V okviru festivala smo na Velikem odru Drame imeli priložnost videti tri izjemne uprizoritve, ki so nastale v njegovi režiji: v izvedbi Zagrebškega gledališča mladih Tollerjevega Hinkemanna (Drama Festival 2016) in Shakespearjevega Tita Andronika (Drama Festival 2018) ter Tolstojevo Moč teme v izvedbi Narodnega gledališča v Beogradu, ki je maja 2019 na šestem Drama Festivalu prejela prvič podeljeno nagrado Jerneja Šugmana. Ob prvi obletnici mnogo prezgodnjega slovesa smo se režiserju Igorju Vuku Torbici poklonili s spletno premiero arhivskega posnetka uprizoritve, ki jo je v sezoni 2018/19 režiral na Velikem odru Drame in s katero se je igralskemu ansamblu pridružila Maruša Majer. Posnetek Emilie Galotti smo predvajali v sredo, 26. maja, v okviru platforme Drama od doma na YouTube kanalu SNG Drama Ljubljana.

Ob predstavah, odigranih na Velikem odru in v Mali Drami, smo maja in junija 2021 v SNG Drama Ljubljana pripravili tudi serijo raznolikih prireditev in dogajanj pod skupnim naslovom Drama pred vrati. Z njimi smo nadaljevali pomladni del sezone 2020/21 in simbolno obeležili Drama Festival, ki ga zaradi epidemije že drugo leto zapored ni bilo mogoče organizirati. Eden od vrhuncev Drama Festivala 2021 bi bila tudi festivalska premiera uprizoritve Nočni pisec avtorja in režiserja Jana Fabra. Slavnostno premiero uprizoritve, ki je zaokrožila repertoar sezone 2020/21 v Mali Drami, smo pripravili na Velikem odru v soboto, 29. maja.

Zapri