Dostopnost
Search
Close this search box.

Jan Fabre

Nočni pisec

Moj katekizem:
Umetnost je oče.
Lepota sin.
In svoboda duh.

Naslov izvirnika: Nachtschrijver
Prva slovenska uprizoritev

Premiera

29. maj 2021
Veliki oder

Trajanje:

80 minut, brez odmora

Režiser

Jan Fabre

Ustvarjalci

Avtorska ekipa

PREVAJALKA

Mateja Seliškar Kenda

Drama Igralec: Mateja Seliškar Kenda | odpri ustvarjalca

DRAMATURGINJA

Miet Martens

Drama Igralec: Miet Martens | odpri ustvarjalca

SCENOGRAF, KOSTUMOGRAF IN AVTOR VIDEA

Jan Fabre

Drama Igralec: Jan Fabre | odpri ustvarjalca

AVTOR GLASBE

Stef Kamil Carlens

Drama Igralec: Stef Kamil Carlens | odpri ustvarjalca

LEKTOR

Arko

Drama Igralec: Arko | odpri ustvarjalca

Igralska zasedba

Belgijski multidisciplinarni umetnik Jan Fabre (1958) je ena najprovokativnejših, pa tudi najvplivnejših osebnosti v svetu sodobne umetnosti. S svojim ateljejem, laboratorijem in gledališčem trdno zasidran v domačem Antwerpnu je odločilno sooblikoval številna umetnostna področja, od likovne umetnosti do performativnih praks, plesnih in gledaliških zvrsti po vsem svetu. Pri nas že od osemdesetih let gostuje z odmevnimi predstavami in imel je tudi več razstav. Monodrama Nočni pisec je prva Fabrova uprizoritev v slovenskem jeziku.

V monodramo je vključil odlomke iz svojih Nočnih dnevnikov (pri nas so izšli njegovi Nočni zapisi 1978‒1984) in dramskih besedil. Osredotočajo se na podobe nezadržnega prepletanja umetnosti in življenja, na strast in ustvarjalnost, na užitek in bolečino. V prvem delu gre za formiranje mladega umetnika, potem pa se sicer vseskoz intimni in osebni zapisi prelijejo v širše razmišljanje o svobodi in mejah človeške izkušnje in angažmaja. Po Fabru umetnost presega polje estetskega in idejnega, je veliko več in veliko manj od tega. Po eni strani sega umetnik v sfero božanskega, po drugi pa v vsako celico lastnega telesa. Umetnost je vseprežemajoča, zanjo daješ kri, navzoča je v solzah in potu, v vsaki snovi, ki jo telo izrablja v svojem naporu. Zato umetnik ves čas živi na robu, je »sveča, ki gori na obeh koncih«, kot ga svari okolica. Na njegovo vročično lakomnost, na drznost in strahove, na napore, muke in strast gleda Fabre tudi s svojevrstnim humorjem na lastni račun. Obenem si brez pomislekov vzame svobodo, da ustvari svojo osebno vero:

Raziskovanje in osvobajanje telesa je sveta dolžnost. V gledališču in v vizualni umetnosti.
Moj katekizem:
Umetnost je oče.
Lepota sin.
In svoboda duh.

Iz gledališkega lista

Umetniški film Ah, kakšna zabavna norost nas popelje v Fabrovo rojstno mesto Antwerpen na začetku devetdesetih. Filmski posnetek prikazuje umetniški performans, ki ga je Fabre, star malo čez trideset, izvedel v čolniču na reki Šeldi, razpoznavnem znaku pristaniškega mesta Antwerpen. Tako kot Fabrove risbe tudi njegova besedila odsevajo njegova intimna doživetja, njegove nenehno ponavljajoče se želje, ideje in obsesije. Večinoma so napisana ponoči, ko je vse tiho in nastopi samota, v samo njemu lastnem, izvirnem jeziku. Odpirajo vrata v svet, ki je poln domišljije in presenetljivih uvidov. Poglavitne teme so lepota in umetnost, družina, noč in nespečnost, igranje in režiranje, avtoportret in druge živali, telo, kri in druge telesne tekočine, življenje in smrt. Ustvarjalni duh Jana Fabra se nikoli ne ustavi. Celo budnega ga ohranja. Fabre zbira svojo zgodovino in piše scenarij za svojo prihodnost. Predstavlja si, načrtuje, odkriva, razkriva in naznanja.
Miet Martens, O Nočnem piscu (odlomek)

Iz medijev

TV Slovenija 1, Umetnost igre, 21. junij 2021

JAN FABRE, COCO CHANEL

koridor-ku.si, 15. junij 2021, Kaja Novosel

Nočni pisec

Prikaži vseSkrij
Zapri