Dostopnost
Search
Close this search box.

Hannie Rayson

Življenje po Georgeu

Naslov izvirnika: Life After George
Prva slovenska uprizoritev

Premiera

11. december 2004
Veliki oder

Trajanje:

130 minut

Režiserka

Mateja Koležnik

Ustvarjalci

Avtorska ekipa

PREVAJALEC

Zdravko Duša

Drama Igralec: Zdravko Duša | odpri ustvarjalca

DRAMATURGINJA

Mojca Kranjc

Drama Igralec: Mojca Kranjc | odpri ustvarjalca

SCENOGRAFINJA

Mateja Koležnik

Drama Igralec: Mateja Koležnik | odpri ustvarjalca

SCENOGRAF

Jože Logar

Drama Igralec: Jože Logar | odpri ustvarjalca

KOSTUMOGRAF

Alan Hranitelj

Drama Igralec: Alan Hranitelj | odpri ustvarjalca

LEKTOR

Jože Faganel

Drama Igralec: Jože Faganel | odpri ustvarjalca

SKLADATELJ

Mitja Vrhovnik Smrekar

Drama Igralec: Mitja Vrhovnik Smrekar | odpri ustvarjalca

OBLIKOVALEC VIDEA

Gregor Fon

Drama Igralec: Gregor Fon | odpri ustvarjalca

Igralska zasedba

Boris Cavazza

Profesor Peter George

Silva ČušinDrama Igralec: Silva Čušin | odpri igralca

Beatrix George

Zvezdana MlakarDrama Igralec: Zvezdana Mlakar | odpri igralca

Profesorica Lindsay Graham

Maša DergancDrama Igralec: Maša Derganc | odpri igralca

Poppy Santini

Mateja Pucko

Ana George

Vojko ZidarDrama Igralec: Vojko Zidar | odpri igralca

Alan Duffy

Pisateljica Hannie Rayson (1957) sodi med najprodornejše sodobne avstralske dramske avtorje. Za svoje drame, scenarije in časopisne kolumne je bila doma večkrat nagrajena, njen uspeh v tujini pa je svetu predstavil presenetljivo vitalnost avstralske dramatike.
Izhodišče drame Življenje po Georgeu (2000) je postavljeno v današnji čas, vendar igra pokriva dogodke, predvsem pa spreminjanje duha časa od revolucionarnega leta 1968 pa tja do konca dvajsetega stoletja. Univerzitetni profesor in zgodovinar Peter George izgubi življenje v letalski nesreči. Organizacija pogreba združi njegove tri soproge in hčerko, skozi njihove spomine nanj pa se pred nami odvije trideset let, v katerih se prepletajo intelektualno in zasebno življenje nekdanjih »revolucionarjev«, ki strast svojih uporniških levičarskih idej udejanjajo tudi v strastnih ljubezenskih zvezah.

Kakor prvotni idealizem sčasoma postaja etablirana ideologija univerzitetnih krogov, ki se hočeš nočeš prilagajajo družbenim spremembam, tako tudi življenje ubira svoja, ne zmeraj bleščeča pota. Čeprav karizmatični George ohranja svojo vitalnost in navdihuje zmeraj nove generacije tako in drugače prodornih žensk, pa se pogosto ne zna zares približati svojim najbližjim. Toda zagrenjena hči in “vdove”, vsaka po svoje ranjena, so duhovite in bistre. Njihove življenjske zgodbe, medsebojni odnosi in raznovrstne peripetije z Georgeem ustvarjajo zabavno, sem in tja tudi zajedljivo podobo svobodnjaškega sveta, v katerem imajo tudi simpatije, ljubezen in seks svetovnonazorske dimenzije.

Redko se zgodi, da kakšna izmed avstralskih gledaliških iger zaide na slovenske odre. Vendar sta tako avstralska krstna izvedba Življenja po Georgeu kot londonska uprizoritev iz leta 2002 postali veliki uspešnici. Prepričani smo, da se bomo v tej jedki, a ideološko neobremenjeni satiri na življenje po Georgeu zlahka prepoznali tudi v našem marsikdaj hladnem in tudi manj svobodnem podnebju.

Zapri