Dostopnost
Search
Close this search box.

Véronique Olmi

Škorpijon

Hélène: To naselje je načeloma zelo mirno, zelo čisto – cel jug je načeloma zelo miren: raj za upokojence … dokler ne zapiha veter. Veter na avtocesti, veter v zidarskem odru – in bum – si na tleh. Tako kot na fronti. In potem te reši samo še patriotizem, zastava, čast.

Naslov izvirnika: La Jouissance du scorpion
Prva slovenska uprizoritev

Premieri

7. maj 2021
Na spletu

 

11. maj 2021
Mala Drama

Trajanje:

100 minut, brez odmora

Režiserka

Nina Šorak

Ustvarjalci

Avtorska ekipa

PREVAJALEC

Primož Vitez

Drama Igralec: Primož Vitez | odpri ustvarjalca

DRAMATURG

Rok Andres

Drama Igralec: Rok Andres | odpri ustvarjalca

SCENOGRAF

Branko Hojnik

Drama Igralec: Branko Hojnik | odpri ustvarjalca

KOSTUMOGRAFINJA

Tina Pavlović

Drama Igralec: Tina Pavlović | odpri ustvarjalca

AVTOR GLASBE

Laren Polič Zdravič

Drama Igralec: Laren Polič Zdravič | odpri ustvarjalca

AVTORICA VIDEA

Vesna Krebs

Drama Igralec: Vesna Krebs | odpri ustvarjalca

OBLIKOVALKA SVETLOBE

Mojca Sarjaš

Drama Igralec: Mojca Sarjaš | odpri ustvarjalca

LEKTORICA

Klasja Kovačič

Drama Igralec: Klasja Kovačič | odpri ustvarjalca

Igralska zasedba

Saša PavčekDrama Igralec: Saša Pavček | odpri igralca

Claude, mama, okrog 60 let

Bojan EmeršičDrama Igralec: Bojan Emeršič | odpri igralca

Paul, oče, ista starost

Iva BabićDrama Igralec: Iva Babić | odpri igralca

Hélène, njuna hči, 30 let

Saša TabakovićDrama Igralec: Saša Tabaković | odpri igralca

Jules N'Diaye, priseljenski (senegalski) delavec, okrog 40 let

Igra Škorpijon francoske avtorice Véronique Olmi nas povabi na družinsko kosilo, ko hči iz mesta pride na obisk k svojim staršem na podeželju. Izhajajoč iz družinske intime in medsebojnih odnosov besedilo odpira teme, ki so v družbi čedalje bolj prisotne: ksenofobijo, fašistoidno ozkoglednost, nesprejemanje drugačnega. Vse to počasi pronica skozi plasti licemerstva, dvojne morale in arogance. Avtorica subtilno izrisuje na videz zelo normalne like, ki so globoko v sebi prežeti s strahom. Ogroža jih že najbližji sosed, nikakor ne najdejo miru in se tolažijo s tožarjenjem in grožnjami.
Glavna tema uprizoritve je ksenofobija. Strah pred vsem, kar je tuje, se v posamezniku, ki se zapira v svoj lastni svet, vsak dan stopnjuje. Strah pred izstopom iz hiše prerašča v paničen strah pred drug(ačn)im. Ko svet opazujemo skozi okno svojega stanovanja, ko je edini stik z zunanjostjo televizijski sprejemnik, se naš pogled zelo hitro zoži, strah pred vsem tujim pa dobi zelo dobre pogoje in se razrašča brez ovir. Odsotnost empatije in fanatizem, ki ju ta strah poraja, sta stanje duha, v katerem je videz pomembnejši od resnice. Njegova posledica so razbita družina, nerealna pričakovanja in nenehna razočaranja. Ozkogledost ne priznava drugega pogleda na svet, drugačnega soočanja z življenjskimi preizkušnjami. Verjame le v svoj prav, pozna samo sebičnost, drugi je ne zanimajo. Igra Škorpijon v svojem strašljivem vrtincu razkriva brezčutnost današnje družbe do samega dna.
Nina Šorak

V uprizoritvi smo uporabili motiv skladbe Tam ob ognju našem Radovana Gobca. Avtor glasbe se zahvaljuje Manci Trampuš za vokalno izvedbo v glasbeni opremi predstave.

Iz gledališkega lista

Čeprav besedilo in uprizoritev Škorpijon govorita o ksenofobiji in rasizmu, se posredno dotikata tudi problema sovražnega govora, ki je z njima močno povezan oziroma so vsi ti fenomeni soodvisni. Resda liki naše drame ne izrekajo sovražnega govora v javnosti, v dramskem dogajanju (lahko pa sklepamo, da ga na shodih, v pismih …), saj ga v dramski situaciji nadomešča žaljivi govor, ki je njegov nekazniv, milejši nadomestek. A če žaljivi in ksenofobni diskurz poteka med domačimi štirimi stenami, potem zagotovo tam ne ostane. V realni situaciji pride najdlje do gostilniškega šanka, v času interneta pa doseže neskončnosti omrežja. Šele v skrajnih razmerah v družbi postane tovrstna komunikacija javna in izrečena tudi iz ust najvidenjših predstavnikov oblasti in javnega življenja. Takrat dobijo zatajevani čustva, stališča in govor posameznikov, ki so bili prej skriti za anonimiziranimi profili spleta, legitimnost za javno izrekanje.
Rok Andres, Užitek škorpijonke (odlomek)

Nagrada

2022

Saša Pavček – Župančičeva nagrada 2022, tudi za vlogo Claude

Festival

2022

30. Dnevi komedije, Celje

Iz medijev

Prikaži vseSkrij

Podpornik

Zapri