Dostopnost
Search
Close this search box.

Duncan Macmillan

Pljuča

Deset tisoč ton ogljikovega dioksida.
Toliko, kot tehta Eifflov stolp.
Rodila bom Eifflov stolp.

Naslov izvirnika: Lungs
Prva slovenska uprizoritev

Premiera

29. marec 2019

Mala Drama

Trajanje:

85 minut, brez odmora

Režiser

Žiga Divjak

Ustvarjalci

Avtorska ekipa

PREVAJALKA

Tina Mahkota

Drama Igralec: Tina Mahkota | odpri ustvarjalca

DRAMATURGINJA

Eva Kraševec

Drama Igralec: Eva Kraševec | odpri ustvarjalca

SCENOGRAF

Igor Vasiljev

Drama Igralec: Igor Vasiljev | odpri ustvarjalca

KOSTUMOGRAFINJA

Tina Pavlović

Drama Igralec: Tina Pavlović | odpri ustvarjalca

LEKTORICA

Tatjana Stanič

Drama Igralec: Tatjana Stanič | odpri ustvarjalca

AVTOR GLASBE

Drama Igralec: Pljuča | odpri ustvarjalca

OBLIKOVALCI LUČI

Žiga Divjak, Vlado Glavan, Igor Vasiljev

Drama Igralec: Žiga Divjak, Vlado Glavan, Igor Vasiljev | odpri ustvarjalca

Igralska zasedba

Mlad par čaka na blagajni v Ikei, ko on njo nenadoma vpraša, če bi imela otroka. Vprašanje sproži verižno reakcijo, saj ni bila ona niti najmanj pripravljena nanj. Kaj prinaša prihodnost? Morata spremeniti način življenja? Kako, kdaj in kje sploh začeti pogovor o tem? Asociativni niz misli rezultira v pritrdilnem odgovoru. Ona reče ja. In vendar se s tem igra šele začne.
Pljuča (krstno uprizorjena 2011, objavljena 2012) prinašajo vpogled v neizprosno iskren sodoben ljubezenski odnos dveh tridesetletnikov, ki živita v nenehni negotovosti med izpraševanjem svojih vrednostnih meril in izpolnjevanjem osebnih ambicij. Kako zasnovati družino, če je treba najprej zaključiti študij in vzpostaviti uspešno kariero? Kako najbolje poskrbeti za otroka in kako ne izgubiti sebe? Ali je sploh družbeno odgovorno razmišljati o otroku v svetu političnih nemirov in globalnega segrevanja? Vprašanja se nalagajo v hitrem pulzu hiperrealističnega dialoga in vzpostavljajo nenavaden in kompleksen odnos med partnerjema, ki se nepričakovano znajdeta na pomembni življenjski prelomnici.
Duncan Macmillan je eden najzanimivejših glasov sodobne britanske dramatike. Deluje kot dramatik, režiser in performer, ustvarja za gledališče, film in televizijo (največ za BBC). Njegove igre pogosto režira Katie Mitchell. Pljuča so leta 2013 dobila nagrado za najboljšo igro na The Off West End Theatre Awards.

»Lahko bi sedem let vsak dan letela v New York in nazaj, pa ne bi pustila tolikšnega ogljičnega odtisa, kot če bi rodila otroka. Deset tisoč ton CO2, to je teža Eifflovega stolpa. Jaz bom rodila Eifflov stolp.«
Naj se še tako trudimo, da živimo vsak svoje individualno življenje, polno osebnih in zasebnih radosti, ljubezni, strahov, dvomov, uspehov in porazov, svetu ne moremo ubežati. Kje torej postaviti mejo? Ali zgolj živim svoje intimno življenje ali sooblikujem naš svet, naš planet? Kje se začne in konča moja svoboda, moja odgovornost? Ali s svojimi malimi odločitvami nezavedno spreminjam svet ali pa svet nezavedno spreminja mene?
Sem cel svet. Sem vse. In hkrati sem skoraj nič, zgolj seštevek celic, stroj, ki s pljuči včasih hitreje, včasih malo počasneje spreminja kisik v ogljikov dioksid.

Žiga Divjak

Iz gledališkega lista

Otrok se sprva zgodi kot presenečenje, ki že v ideji vse obrne na glavo, slednjič pa kot osmislitev. Kljub temu, da sta si vse natančno predstavljala, se zgodi popolnoma drugače, nepričakovano in čudežno. Tako kot si tega nista mogla niti najmanj predstavljati. Otrok je tudi upanje. In v tej nenavadni ljubezenski zgodbi, ki se v nekem trenutku razpre v dimenzijo celega življenja, od mlajšega do starejšega para, prinese tudi pomiritev. Zlasti tisto pomiritev in vdih s polnimi pljuči, ki ga zunanji svet z vso politiko in znanostjo, aktivizmom in racionalizacijo ne more dati. In morda je prav zato njuna zgodba konec koncev in kljub vsem turbulencam na svoj posebni način celo srečna.
Eva Kraševec, S polnimi pljuči (odlomek)

Nagrade

Grand Prix 23. Mednarodnega festivala komornega gledališča Zlati lev

Nina Ivanišinnagrada Sklada Staneta Severja 2019, tudi za vlogo Ž

Nina Ivanišinnagrada Prešernovega sklada 2020, tudi za vlogo Ž

Žiga Divjak – Župančičeva nagrada 2021, tudi za režijo Pljuč

Igor Vasiljev – zlati lev za scenografijo, ZL

Festivala

2022

23. Mednarodni festival komornega gledališča Zlati lev Međunarodni festival komornog teatra Zlatni lav, Umag (ZL)

2019

54. Festival Borštnikovo srečanje, Maribor

Iz medijev

SeeStage.org, 19. april 2022, Natasha Tripney

Žiga Divjak: “We have to completely change our value system”

Delo, 29. junij 2022, N. Go.

Predstava Pljuča slavila v Umagu

Prikaži vseSkrij

Podpornik

Zapri