Dostopnost
Search
Close this search box.

Literarni večer in pogovor o Liliomu

Kulturni center Veleposlaništva Madžarske, Balassijev inštitut v Ljubljani, prireja v sodelovanju s SNG Drama Ljubljana in Društvom slovenskih književnih prevajalcev literarni večer in pogovor v spomin prevajalcu, slovaropiscu, uredniku in pisatelju Jožetu Hradilu.

Na dogodku bosta sodelovala tudi člana ansambla SNG Drama Ljubljana Aljaž Jovanović in Tina Vrbnjak. Eno najpomembnejših Molnárjevih dram, ki je bila februarja premierno uprizorjena v SNG Drama Ljubljana, je prevedel prav Jože Hradil. Igra Liliom (1909) govori o želji, o hrepenenju, ki presega skromne življenjske okoliščine in vodi posameznika k izpolnitvi sanj. Liliom je junak onkraj vsakršne povprečnosti, saj brezkompromisno sledi svojim sanjam, ne glede na posledice. Svet v drami Liliom je pretresljivo podoben svetu okoli nas, v katerem si marsikdo ne dovoljuje ne sanj ne protesta proti socialnopolitičnim okoliščinam. Z drugimi besedami, tokratno uprizoritev Lilioma v režiji Selme Spahić zaznamuje kritičen pogled na družbo postsocialistične tranzicije.

Vabljeni na pogovor v četrtek, 5. maja, ob 18.00 v prostorih Kulturnega centra Veleposlaništva Madžarske, Balassijevega inštituta v Ljubljani, na Barvarski stezi 8 (Vila Urbana). Vstopnine ni.

 

Zapri