Dostopnost

Ernst Lubitsch

Ko sem bil mrtev

»Tudi najbolj dostojanstven človek je vsaj dvakrat na dan smešen.«
– Ernst Lubitsch

Naslov izvirnika: Als ich tot war

Krstna uprizoritev odrske priredbe

Režiser

Diego de Brea

Premiera

11. marec 2010

Mala Drama

Trajanje:

75 minut, brez odmora

Odkritje Lubitscheve burleske Ko sem bil mrtev je bilo velik dosežek na novo ustanovljene Slovenske kinoteke, ki je z njim utrdila svoj profesionalni ugled tudi pred mednarodno filmsko javnostjo. Eden prvih filmov slovitega nemškega režiserja Ernsta Lubitscha (med njegovimi najslavnejšimi filmi je Ninočka z Greto Garbo iz leta 1939) je veljal za izgubljenega. Samo nekaj zgodovinskih virov je pričalo, da je veliki avtor leta 1916 posnel uspešno komedijo o bonvivanu in sam tudi igral v njej glavno vlogo. Leta 1994 pa sta Silvan Furlan in Lilijana Nedič v zapuščini Štefana Štekarja našla dotlej pozabljene filmske kolute, ki so se na Primorskem menda znašli v času soške fronte. Med njimi sta identificirala malo mojstrovino iz obdobja nemega filma. Rekonstruiran film so prvič predstavili naslednjega leta na filmskem festivalu v Pordenonu.
Film Ko sem bil mrtev je zasnovan na motivu moža, ki napove svojo smrt, potem pa izgine in se ponovno pojavi z lažno identiteto. V burleskni izpeljavi se zgodba seveda zasuče drugače kot v Pirandellovem slovitem romanu Rajnki Matija Pascal.
Lubitschev junak je lahkoživ bonvivan, ki se ob večerih rad izmuzne od doma in predaja veselju s šahiranjem v radoživi moški družbi. Bolj kot ženo to moti njegovo taščo, ki mu lepega dne (pravzaprav sredi noči) zaklene vrata, nesrečni mož pa mora prespati na neudobnem stopnišču. Naslednjega dne napove samomor in izgine. Namesto v smrt se odpravi v svobodo samskega življenja. Domnevna vdova žaluje, mož pa se tudi kmalu naveliča postopanja. V svoj nekdanji dom in k ženi, ki jo vendar ljubi, se vrne v vlogi služabnika. A tašča že išče novega ženina za užaloščeno hčer. In ji ga tudi privede na dom. Kaj vse bo napletel lažni služabnik, da bo osmešil snubca, ponovno osvojil ženo in se končno tudi znebil tečne tašče!

Ustvarjalci

Avtorska ekipa

SCENOGRAF

Diego de Brea

Drama Igralec: Diego de Brea | odpri ustvarjalca

KOSTUMOGRAFINJA

Bjanka Adžić Ursulov

Drama Igralec: Bjanka Adžić Ursulov | odpri ustvarjalca

AVTOR GLASBE

Jože Šalej

Drama Igralec: Jože Šalej | odpri ustvarjalca

OBLIKOVALEC LUČI

Milan Podlogar

Drama Igralec: Milan Podlogar | odpri ustvarjalca

Igralska zasedba

Alojz Svete

Soprog

Janez ŠkofDrama Igralec: Janez Škof | odpri igralca

Soproga, Služkinja

Jernej Šugman

Tašča

Boris MihaljDrama Igralec: Boris Mihalj | odpri igralca

Snubec, Šahist

Jože Šalej/Davor Herceg

Pianist

Nagrade

Žlahtna komedija po izboru strokovne žirije (Dnevi komedije)

Zlati smeh za prestavitev nemega filma na gledališki oder (Dnevi satire)

Prikaži vseSkrij

Festivali

2014

5. Mednarodni gledališki festival v Antalyi, Turčija

2013

Prehodi (Passages), Metz, Francija

Prikaži vseSkrij
Zapri