Dostopnost
Search
Close this search box.

David Mamet

Bostonska naveza

Naslov izvirnika: Boston Marriage

Prva slovenska uprizoritev

Premiera

27. marec 2009

Mala Drama

Trajanje:

85 minut, brez odmora

Režiser

Boris Cavazza

Ustvarjalci

Avtorska ekipa

PREVAJALKA

Tina Mahkota

Drama Igralec: Tina Mahkota | odpri ustvarjalca

DRAMATURGINJA

Diana Koloini

Drama Igralec: Diana Koloini | odpri ustvarjalca

SCENOGRAF

Damijan Cavazza

Drama Igralec: Damijan Cavazza | odpri ustvarjalca

KOSTUMOGRAFINJA

Polonca Valentinčič

Drama Igralec: Polonca Valentinčič | odpri ustvarjalca

AVTOR GLASBE

Igor Leonardi

Drama Igralec: Igor Leonardi | odpri ustvarjalca

LEKTORICA

Tatjana Stanič

Drama Igralec: Tatjana Stanič | odpri ustvarjalca

OBLIKOVALEC LUČI

Milan Podlogar

Drama Igralec: Milan Podlogar | odpri ustvarjalca

ASISTENTKA REŽISERJA

Ajda Valcl

Drama Igralec: Ajda Valcl | odpri ustvarjalca

Igralska zasedba

Maša DergancDrama Igralec: Maša Derganc | odpri igralca

Catherine

Igor Leonardi in Primož Fleischman

Izvajalca glasbe

Uveljavljeni ameriški dramatik David Mamet (v Drami smo uprizorili njegovi deli Oleanna in Seksualna perverzija v Chicagu) je leta 1999 z igro Bostonska naveza svoje občinstvo in kritike dvojno presenetil. Najprej s tem, ko je kot izrazit opazovalec in analitik sodobnega časa dogajanje svoje nove igre postavil v salon na prelomu devetnajstega in dvajsetega stoletja. Drugič je presenetil s popolnoma žensko zasedbo, saj slovi kot avtor predvsem »moških« iger.
Kmalu se je pokazalo, da je igra kljub vsemu precej »mametovska«, saj ohranja poglavitne značilnosti njegovega pisanja: izvrsten, duhovito izostren dialog in bizarno situacijo, v kateri se znajdejo protagonisti in ki drži gledalca v posebni napetosti.
»Bostonska naveza« je evfemizem za bivanjsko zvezo dveh, navadno izobraženih in uglednih žensk, ki pa nista nujno v lezbičnem razmerju. V Mametovi igri so razmerja med osebami večkratno dvoumna; ena od obeh tesnih prijateljic si je pravkar priskrbela premožnega ljubimca in si želi utrditi status vzdrževane ljubice, druga je sveže zaljubljena v brhko mladenko, a izkaže se, da sta tudi premožni ljubimec in brhka mladenka v nekakšni zvezi. Zraven je še dragoceno darilo, smaragdna ogrlica kot materialni temelj ženskega statusa, ki pa skrivnostno izgine … Mondenima prijateljicama z nenehnim vnašanjem banalnih podrobnosti iz vsakdanjega življenja parira še preprosta služkinja, ki tudi zabrede v težave z moškimi.
Igra se giblje po duhovitem robu med precioznim in smešnim salonskim svetom, ki po bleščeči zgovornosti spominja na Oscarja Wilda, in eksistencialnim spraševanjem o usodi in možnostih ženske v svetu ustaljenih konvencij, ki materialne dobrine postavlja pred vse druge. Tu je Mamet nekakšen nadaljevalec »ženskega vprašanja«, kakor sta ga v svojih delih in nesmrtnih ženskih portretih zastavila že znamenita romanopisca Jane Austen in Henry James.

 

Nagradi

Satir za najboljšo uprizoritev, Skup

Silva Čušinsatir za igro, Skup

Festival

2009

6. Slovenski festival komornega gledališča Skup, Ptuj

Zapri