Dostopnost
Search
Close this search box.

Literarno potovanje z Beletrino

Bloomsday!

»Saj nas nisi prisilil priti sem v Dublin, da bi se spremenil v metaforo?«

Vabimo vas na junijsko Literarno potovanje z Beletrino oziroma praznovanje Bloomsdaya, na katerem bodo tudi vaši in naši najljubši avtorji in junaki: Enrique Vila-Matas, Samuel Riba, James Joyce, Leopold Bloom, Samuel Beckett, Mercier in Camier … Če nas bo dovolj, pa pride morda še Godot!

Pri založbi Beletrina izide na začetku junija Dublinesca, nov roman španskega klasika in enega največjih sodobnih avtorjev Enriqua Vila-Matasa. Dogajanje v Dublinesci je postavljeno na 16. junij, dan, ki ni kot vsak, marveč je Bloomsday, dan v življenju Leopolda Blooma, ki ga je ovekovečil James Joyce. Dan, na katerega je šel Joyce na prvi zmenek s svojo poznejšo ženo Noro Barnacle. Dan, na katerega Irci praznujejo – in gre za enega redkih primerov praznovanja literarnega junaka. Kje je meja med literaturo in resničnostjo? To vprašanje si v grobem zastavlja tudi protagonist Dublinesce Samuel Riba, založnik, ki se zaradi prepričljivih sanj poda v Dublin, kjer želi pokopati svojo propadajočo branžo, medtem ko mu čez ramo gleda Beckett ter mu sledijo avtorji, s katerimi je živel in ki jih je puščal za sabo.

Odlomke iz knjige bo interpretiral član igralskega ansambla SNG Drama Ljubljana Gregor Baković. O življenju z Beckettom za vratom in literarnih likih, ki postajajo resnični, bo spregovoril režiser Dušan Jovanović, o pokopavanju in obujanju založništva ter večni ljubezni do Joyca pa direktor založbe Beletrina Mitja Čander. Pogovor bo vodila Manca G. Renko. Bloomsday se bo nato razvil v zabavo v prenovljeni Knjigarni Beletrina na Novem trgu 2, kjer bomo nazdravili pretekli sezoni ter začeli snovati prihodnjo. Vabljeni!

Pridružite se nam v petek, 16. junija, ob 17.00 v Drama Kavarni. Vstopnice za pogovor dobite pri blagajni Drame: stanejo 2 €, za člane Drama Kluba, Kluba Najst in Kluba Hamlet so brezplačne. Njihovo število je omejeno, zato svetujemo, da jih rezervirate.

Zapri