Dostopnost
Search
Close this search box.

V sodelovanju SNG Drama Ljubljana in gledališča Troubleyn, ki ga je sredi osemdesetih let prejšnjega stoletja ustanovil svetovno priznani belgijski multidisciplinarni umetnik, scenarist, režiser in koreograf Jan Fabre, nastaja uprizoritev Nočni pisec. Njen režiser, scenograf, kostumograf in avtor videa je Jan Fabre. Za svojo prvo gledališko uprizoritev v slovenskem jeziku je izbral veliki oder ljubljanske Drame in prvaka igralskega ansambla Marka Mandića. Slavnostno premiero uprizoritve, ki zaokrožuje repertoar sezone 2020/21 v Mali drami, pripravljamo na velikem odru v soboto, 29. maja, ponovitvi pa 31. maja in 1. junija.

Prva slovenska uprizoritev Nočni pisec je bila prvotno načrtovanja v okviru letošnjega Drama Festivala, zaradi epidemije prestavljenega na naslednje leto. Vse tri predstave Nočnega pisca so del programa prireditev pod skupnim naslovom Drama pred vrati, s katerim SNG Drama Ljubljana maja in junija simbolno obeležuje Drama Festival in zaokrožuje pomladni del sezone 2020/21.

Nočni pisec je mednarodni gledališki projekt Jana Fabra, ki je po krstni belgijski uprizoritvi Nachtschrijver (Troubleyn, Antwerpen, 2016), doživel prvo izvedbo na tujih odrskih deskah leta 2019 ob 100. obletnici sanktpeterburškega Boljšoj teatra. V Fabrovi režiji so nastale še italijanska, francoska, srbska in litvanska uprizoritev, slovenski pa bo sledila še hrvaška.

Zapri