Dostopnost
Search
Close this search box.

V sezoni 2020/21 predstavljamo nov projekt snemanja zvočnih knjig v interpretaciji odličnih igralcev SNG Drama Ljubljana, s katerim želimo predstaviti slovensko dramatiko v vsej njeni živosti, raznolikosti in predvsem vrhunskosti. V prvi sezoni Zvočnih dram, ki jo sponzorsko podpira NLB in s tem omogoča brezplačno dostopnost posnetkov vsem ljubiteljem kulture, se posvečamo dramatiki Daneta Zajca. Poleg nedavnih obletnic njegovega rojstva in smrti je največji razlog za tovrstni začetek prav dramaturška in jezikovna specifika njegovih iger, ki kljub nesporni vrhunskosti niso bile pogosto uprizarjane, obenem pa njihovo bogastvo metaforike ter metafizične širine omogoča brezmejne možnosti interpretacije.

Vljudno vas vabimo na predstavitev platforme, ki jo pripravljamo v četrtek, 1. oktobra, ob 19.30 v Mali drami. Vabimo vas, da ostanete v naši družbi tudi ob 20.00, ko bomo s slavnostno bralno uprizoritvijo Zajčeve igre Otroka reke premierno predstavili prvo v nizu uvodne sezone zvočnih dram.

Otroka reke je Zajčeva prva drama, v njej pesnik najbolj izpovedno čisto ter strukturno skladno združi svoj metaforični svet z dramsko govorico. Poleg Strniševega Samoroga pomeni svojevrsten prelom v slovenski dramski pisavi, ki se je sicer že vsaj od Cankarjeve Lepe Vide večkrat srečevala s poezijo in prepletala z liričnostjo, vendar je to obdobje ponudilo popolnoma nov in samosvoj pristop k dramski poeziji. V zvočni drami Otroka reke, ki jo Drama na prvi oktobrski večer slavnostno predstavlja tudi z enkratno bralno uprizoritvijo, igrajo Janez Škof, Maja Končar, Zvone Hribar, Vanja Plut, Eva Jesenovec, Gorazd Logar, Klemen Janežič, Valter Dragan in Vojko Zidar.

Zapri