Dostopnost
Search
Close this search box.

Ob predstavah odigranih na velikem odru in v Mali drami v maju in juniju v SNG Drama Ljubljana načrtujemo tudi serijo raznolikih prireditev in dogajanj pod skupnim naslovom Drama pred vrati. Z njimi nadaljujemo pomladni del sezone 2020/21 in simbolno obeležujemo Drama Festival 2021, ki ga zaradi epidemije že drugo leto zapored ni bilo mogoče organizirati. Enega od vrhuncev Drama Festivala 2021 bi predstavljala tudi festivalska premiera uprizoritve Nočni pisec avtorja in režiserja Jana Fabra. Slavnostno premiero uprizoritve, ki zaokrožuje repertoar sezone 2020/21 v Mali drami, pripravljamo na velikem odru v soboto, 29. maja, ponovitvi pa 31. maja in 1. junija. Na vrtu za Dramo bomo 8. junija ponovno odigrali sodobno dramsko opero Marjana Nečaka in Maje Hrgović Deklica s strunami, premierno predstavljeno na 5. Drama Festivalu maja 2018, s katero junija potujemo na festival Zlati lev v Umagu, septembra pa na Poljsko na 3. Mednarodni gledališki festival v Kielcah. V primeru slabega vremena bo predstava odigrana v Mali drami.

Eden od pomembnih sopotnikov in rednih gostov Drama Festivala so bile tudi uprizoritve lani junija preminulega gledališkega režiserja Igorja Vuka Torbice. Ob skorajšnji prvi obletnici mnogo prezgodnjega slovesa se bomo režiserju Igorju Vuku Torbici poklonili s spletno premiero arhivskega posnetka uprizoritve, ki jo je v sezoni 2018/19 režiral na velikem odru Drame in s katero se je njenemu igralskemu ansamblu pridružila Maruša Majer. Posnetek Emilie Galotti si bo mogoče ogledati v sredo, 26. maja, ob 20.00 v okviru platforme Drama od doma na YouTube kanalu SNG Drama Ljubljana.

V sklopu festivalskih obeležij pod skupnim naslovom Drama pred vrati načrtujemo tudi literarne prireditve. V Mali drami bo svoj zaključek doživelo sodelovanje Drame s Festivalom Fabula, s katerimi v seriji virtualnih prispevkov spletamo svet književnosti in gledališča. Doživetim interpretacijam knjižnih del na letošnjem festivalu Fabula gostujočih avtorjev v zveneči izvedbi članic in članov igralskega ansambla Drame bomo lahko prisluhnili v torek, 25. maja, ob 20.00, v Mali drami. Na vrtu za Dramo bosta v obliki bralnih uprizoritev v živo zaživeli kar dve zvočni drami letošnje sezone, nastali po igrah Daneta Zajca. To bosta nazadnje spletno predstavljena Kálevála in popolnoma nova zvočna uprizoritev igre Voranc.

Zapri