Dostopnost
Search
Close this search box.

Matjaž Zupančič

Vladimir

Krstna uprizoritev

Premiera

11. marec 1999
Mala Drama

Premiera obnovljene uprizoritve

2. februar 2008
Veliki oder

Trajanje:

125 minut

Režiser

Matjaž Zupančič

Ustvarjalci

Avtorska ekipa

DRAMATURGINJA

Darja Dominkuš

Drama Igralec: Darja Dominkuš | odpri ustvarjalca

SCENOGRAFINJA

Janja Korun

Drama Igralec: Janja Korun | odpri ustvarjalca

KOSTUMOGRAFINJA

Janja Korun

Drama Igralec: Janja Korun | odpri ustvarjalca

LEKTORICA

Tatjana Stanič

Drama Igralec: Tatjana Stanič | odpri ustvarjalca

Igralska zasedba

Dare Valič

Vladimir

Trije mladi prijatelji Aleš, Maša in Miki zaradi težav z denarjem (dva študirata, eden pa opravlja začasna dela) iščejo sostanovalca, da bi vsaj malo ublažili svoj finančni problem. Na oglas se javi Vladimir, nekoliko nenavaden človek srednjih let. Kljub Mikijevemu nasprotovanju mu oddajo sobo.
Vladimir pospravlja in popravlja stanovanje, pripravlja zajtrk za vse in predvsem posodi Alešu denar, ki ga ta dolguje. Mimogrede opravi še z nasilnim izterjevalcem dolgov. Aleš je vse bolj fasciniran nad Vladimirjem, Miki pa se počuti čedalje bolj utesnjenega. Po prepiru zaradi Maše, ki je Aleševa punca, a se veliko druži in študira z Mikijem, se Miki odseli.
Vladimir najame še drugo sobo in postaja vse bolj gospodar stanovanja. Mašo motita njegova nenehna navzočnost in Aleševo navdušenje nad njim. Prepričana je, da se mora Vladimir odseliti, če naj njuno razmerje obstane. Miki po telefonu pove Alešu, da je izvedel, da je bil Vladimir v zaporu. Vladimir pojasni, da je kot varnostnik nekoč pohabil enega od otrok, ki so hodili v skladišče, ki ga je varoval. Aleš Vladimirjevo »skrivnost« obdrži zase.
Maša, ki je vse bolj obupana zaradi svojega razmerja z Alešem, pride rahlo okajena domov, kjer najde samo Vladimirja. Rada bi zakopala bojno sekiro, a ga obenem tudi provocira. Vladimir se je ob njenem »neprimernem« vedenju »za kazen« fizično poloti. Zgroženi Aleš napodi Vladimirja. Ta se zapre v svojo sobo in se vrne v službeni uniformi, da bi enkrat za vselej v stanovanju in v »družini« napravil red. V takšnem obračunu ostaneta samo dve možnosti …

Nagrade

Velika nagrada za najboljšo uprizoritev, TSD

Dare ValičŽupančičeva nagrada 1999 za vlogo Vladimirja

Matjaž Zupančič – nagrada Slavka Gruma 1998

Festivala

2000

30. Teden slovenske drame, Kranj

1999

34. Borštnikovo srečanje, Maribor

Zapri