Dostopnost
Search
Close this search box.

Utopia

»Ko prispeš v mesto Tar, boš na glavi nosil zlato krono. Ko boš tam, bo povsod voda. Vse bo voda in jahal boš. Sam boš in nekdo te bo spremljal. Ko prispeš v Tar, ne boš umrl sam.«

Arheologija raja
Hommage à Fernando Arrabal
Krstna uprizoritev

Premieri

23. september 2016
Mala Drama

10. februar 2017
Mestno gledališče Ptuj

Trajanje:

85 minut, brez odmora

Režiser

Jan Krmelj

Ustvarjalci

Avtorska ekipa

KOPRODUCENT

Mestno gledališče Ptuj

Drama Igralec: Mestno gledališče Ptuj | odpri ustvarjalca

AVTOR KONCEPTA

Jan Krmelj

Drama Igralec: Jan Krmelj | odpri ustvarjalca

DRAMATURGINJA IN SOAVTORICA STRUKTURE

Katja Markič

Drama Igralec: Katja Markič | odpri ustvarjalca

RAZISKOVALCI IN AVTORJI BESEDILA

Jan Krmelj, Katja Markič, Tibor Hrs Pandur

Drama Igralec: Jan Krmelj, Katja Markič, Tibor Hrs Pandur | odpri ustvarjalca

SCENOGRAFA IN OBLIKOVALCA REKVIZITOV

Nika Erjavec, Andrej Koruza

Drama Igralec: Nika Erjavec, Andrej Koruza | odpri ustvarjalca

KOSTUMOGRAFINJI IN OBLIKOVALKI MASKE

Špela Ema Veble, Nina Jagodic

Drama Igralec: Špela Ema Veble, Nina Jagodic | odpri ustvarjalca

KOREOGRAF

Žigan Krajnčan

Drama Igralec: Žigan Krajnčan | odpri ustvarjalca

SKLADATELJ

Gašper Torkar

Drama Igralec: Gašper Torkar | odpri ustvarjalca

OBLIKOVALCA LUČI

Jan Krmelj, Vlado Glavan

Drama Igralec: Jan Krmelj, Vlado Glavan | odpri ustvarjalca

LEKTOR

Arko

Drama Igralec: Arko | odpri ustvarjalca

Utopia, Arheologija raja je spev neobstoječemu. Surrealno gledališko potovanje, ki si zadaja nemogoč cilj: oživiti neživo. Praznovanje domišljije, sanjskega, verjetja – teh iracionalnosti, ki tvorijo osrčje človeškega. Pojem »utopično« ima danes celo samoumevno negativen prizvok; kakor da bi to, da si dovolimo slaviti Lepoto, nekaj, česar ni, pomenilo le zatiskanje oči pred brutalnostjo tega časa. A prav utopija – kraj, ki ga ni – razgalja objektivno sprejeto resničnost. Svojemu času in njegovim prisilam lahko kljubujemo le, če se mu ne podredimo. Gesta kljubovanja obstoječemu, sodobnemu, je tokrat kljubovanje nasilju. Šele v nemogočem se začne človek – se začne gledališče. Gledališče kot prostor skrajne utopije: gledališče kot nenehen začetek sveta, začetek zgodovine – ki vzpostavi svet na novo. Gledališče je ločitev od sveta, ne njegovo zrcalo – in to je njegov historični privilegij.
V resničnost vdre nekaj tujega: zgodba vzklije iz krvi živali, ki je bila žrtvovana, na meji med življenjem in smrtjo. Sledimo dvema svetovoma, ki iščeta svet pred nasiljem: pred izgonom in pred žrtvovanjem. V alkimističnem cirkusu sanj se prepletajo zgodbe. Fando in Lis, izgubljena ranjena klovna, arhetip dvojine, iščeta izgubljeno mitsko mesto Tar; zanju je raj neki pretekli prostor, ki je obstajal pred vojno, zunaj njiju. Abraham, arhetip očeta, na gori vstopi v sanje in svojo zgodbo, po kateri mora žrtvovati sina. Skozi iskanje sina, zaznamovanega z nasiljem, ki ni bilo storjeno, se razpira pokrajina odnosa dveh generacij; to je zgodba o nasledstvu, razumevanju preteklosti, odpuščanju in odraščanju. Abraham je namesto sina ubil žival: bo ta spet zaživela? Se lahko uničeni raj vzpostavi? Do kakšnih intenzivnosti lahko privede utopija, vzpostavljena kot resničnost? Ko enkrat izkusimo raj – se še lahko vrnemo nezaznamovani? Sodoben človek je prikrajšan za svojo biografijo. Ali je v neki skrajni prihodnosti še mesto za človeka? Je to, kar iščemo, res človek? Je sploh kdaj bil, razblinjen v belini odsotnega?
Uprizoritev je tudi hommage in pozdrav Fernandu Arrabalu, v Španiji rojenemu dramatiku, ki je z Alejandrom Jodorowskim in Rolandom Toporjem ustanovil panično gibanje, nekakšno pozno vejo nadrealizma – hommage in pozdrav videnju in razgaljanju sveta skozi disfunkcionalnost, tujost, razliko.
Jan Krmelj

Iz gledališkega lista

Osnovna narava utopije je, da preobrazi resničnost. Da jo preobrazi znotraj naše percepcije. Da nam jo za hip iztrga izpred oči, to samoumevnost, predvidljivost tega, kar si razlagamo kot vsakdanjost, in nam jo nato vrne, obrnjeno na glavo. S tem nam ponudi novo vizijo, novo vizuro, novo možnost. Možnost, da razkrijemo mehanizme, s katerimi tvorimo to, kar imenujemo resnično, in začnemo kreirati nekaj neresničnega. Nekaj nemogočega, nekaj nezamisljivega, skrajno tujega, a skrajno našega.
Kakor utopija potrebuje človeka, da jo misli, tako človek iz istega razloga potrebuje utopijo. Izraz domišljije, cilj, v katerega usmerja svoje želje. Človek se izdeluje preko utopije, ugotavlja in ustvarja sebe v odnosu do tega nedosegljivega sveta znotraj sebe, nedosegljivega sebe.
Katja Markič, Človek je ustvaril raj mnogo kasneje, kot je bil iz njega izgnan (odlomek)

Iz medijev

petv.tv, 15. februar 2017, Stanka Krajnc Letonja

Predstava Utopia – Arheologija raja Hommage a Fernando Arrabal

urbani.si, 12. februar 2017, Jaša Lorenčič

Nesi me, prosim!, štuporamo s Ptuja

Prikaži vseSkrij
Zapri