Dostopnost
Search
Close this search box.

Literarno potovanje z Beletrino

Ruska duša med romantiko in tržno nišo

Festival Literature sveta – Fabula

Vsi (bralci) so jo kdaj začutili, a le redki znajo povedati, kaj je v resnici. Ruska duša je eden najbolj nesmrtnih fenomenov v zgodovini književnosti. Ruski pisatelj Viktor Jerofejev, letošnji gost Fabule, v angleščini ironično pripominja, da kadar pije vodko, pije lastno rusko dušo. Drugi gost Fabule, francoski pisatelj Mathias Énard, odpre svoj roman, ki se dogaja v Rusiji, z besedami, ki jih pripiše Čehovu – da sestavljajo rusko dušo le alkohol, nostalgija in ljubezen do konjskih dirk. Prav v tem času pa smo v slovenščini dobili tudi nov prevod Zapiskov iz podtalja Fjodorja Mihajloviča Dostojevskega, enega prvih avtorjev, ki so iz ruske duše naredili izvozni artikel. Kateri del ruske duše je oprijemljiv – in kateri le utvara?

Vabimo vas na literarno potovanje z Beletrino in festivalom Literature sveta – Fabula. Pogovor z dr. Blažem Podlesnikom, Uršo Zabukovec, Saro Špelec in Andrejem Stoparjem bo povezoval dr. Aljoša Harlamov.

Odlomke iz izbranih leposlovnih del bo interpretiral Rok Vihar, član igralskega ansambla SNG Drama Ljubljana.

Pridružite se nam v torek, 7. marca, ob 17.00 v Drama Kavarni. Brezplačne vstopnice za pogovor dobite pri blagajni. Njihovo število je omejeno, zato svetujemo, da jih rezervirate.

Zapri