Dostopnost
Search
Close this search box.

Družabno in družbeno:

Pogovor o romanu Polone Glavan Kakorkoli

Prvenec Noč v Evropi (Študentska založba, 2001, ponatis 2012) pisateljice in prevajalke Polone Glavan je bil nominiran za nagrado kresnik za najboljši slovenski roman. Leta 2004 je izšla njena zbirka kratkih zgodb Gverilci (Študentska založba), istega leta pa je prejela avtorica tudi nagrado zlata ptica za izjemne dosežke na področju literature.

V njenem drugem romanu Kakorkoli sledimo dvema vzporednima pripovednima glasovoma sedemnajstletne Lili in študentke Alje. Zasnova za na prvi pogled mladinski roman kmalu dobi širše razsežnosti, saj obe protagonistki ugotovita, da je svet, ki ju obdaja, precej kompleksnejši od njunih osebnih težav, v zgodbo pa se vpletejo teme nestrpnosti, rasizma, revščine in protestov. Prav slednji so za dekleti odločilnega pomena, saj se njuni poti prekrižata v bežnem, toda usodnem trenutku, ko se znajdeta na istem protestnem shodu, wa na nasprotnih bregovih.

O aktualnih temah, ki jih srečamo v romanu, se bo z avtorico pogovarjala pesnica in kritičarka Tina Kozin. Odlomke iz romana bo interpretirala Nataša Barbara Gračner, članica ansambla Drame.

Pridružite se nam v torek, 9. decembra, ob 17.00 v Drama Kavarni. Vstopnice za pogovor, ki ga organizirata SNG Drama Ljubljana in Beletrina, stanejo 2 € (za člane Drama Kluba so brezplačne) in so na voljo pri blagajni Drame.

Zapri