Dostopnost
Search
Close this search box.

Knjiga, oder in platno

Pogovor o Josifu Brodskem in njegovi Demokraciji!

Okrogla miza

Nobelovec Josif Brodski (1940–1996), pesnik in esejist, je kot disident in samouk ena izmed emblematičnih figur druge polovice dvajsetega stoletja. Življenjska pot, ki jo je ta izjemni človek, izrazit individualist, rojen judovskim staršem v Leningradu kmalu po začetku druge svetovne vojne, veliko prezgodaj končal kot cenjen profesor, nesporna avtoriteta in ikona newyorškega literarnega življenja, je potekala tako rekoč skoz trnje do zvezd.

Njegova duhovita in nenavadno zapisana igra Demokracija! (1991) je nastala v času po padcu železne zavese in govori o majhni totalitarni državi, ki mora zaradi novih zgodovinskih okoliščin z dekretom čez noč uvesti demokracijo. Brodski črpa tako iz svoje izkušnje življenja v totalitarizmu kot iz svojega pronicljivega opazovanja paradoksov toliko opevane zahodne demokracije. Prva slovenska uprizoritev Demokracije!, v kateri igrajo Jernej Šugman, Bojan Emeršič, Jurij Zrnec, Silva Čušin in Barbara Ribnikar, je doživela premiero konec septembra v Mali Drami.

V razpravi o Josifu Brodskem in njegovi Demokraciji! bodo sodelovali prevajalka dela Ana Vipotnik, avtor priredbe in režiser uprizoritve Matjaž Zupančič ter avtorica priredbe in dramaturginja uprizoritve Darja Dominkuš. Pogovor, ki ga organizirata SNG Drama Ljubljana in Vodnikova domačija Šiška, bo povezoval gledališki in filmski igralec Bojan Emeršič, član ansambla SNG Drama Ljubljana.

Vabljeni v dvorano Vodnikove domačije Šiška v ponedeljek, 30. novembra, ob 18.00. Vstop prost.

ia_1100000003-1

Zapri