Dostopnost
Search
Close this search box.

Družabno in družbeno

Pesnik Tone Rode

V novembru, ko se narava počasi umiri, je čas za poezijo, zato bomo povabili v goste pesnika Toneta Rodeta, da nam v pogovoru z Mitjem Čanderjem predstavi svojo novo pesniško zbirko. Njegovo poezijo bo interpretirala igralka Barbara Žefran.

Pesniška pot Toneta Rodeta (rojenega 11. 1. 1969 v Buenos Airesu) se je začela naglo in odmevno. Po prvih objavah v mesečniku za slovensko mladino Mladinska vez je komaj dvaindvajsetleten objavil pesniški prvenec Zenice, ki je leta 1991 z avtorjevimi nekonvencionalnimi, k abstrakciji težečimi ilustracijami izšel kot »145. izdanje Slovenske kulturne akcije«; njegov izid je pomenil, po besedah Franceta Pibernika, »vstop tretje generacije« besednih ustvarjalcev slovenske diaspore v Argentini. Od takrat je minilo skoraj četrt stoletja, izšli pa sta še dve pesniški zbirki. Tone Rode, zdaj pesnik v najzrelejši življenjski dobi, ponuja v branje novo zbirko, tudi tokrat natisnjeno v Sloveniji. V Prareki (Beletrina, Posebne izdaje 2015) ostaja izrazito izpoveden in refleksiven pesnik z mogoče tokrat malo manj veselja do besedne igrivosti in s še več skrbi za natančnost izraza. Menjava (premestitev) zornega kota iz Buenos Airesa na Gmajnico pri Komendi je razširila njegovo tematiko, ne da bi mu pri tem zameglila pogled ali okrnila izraz. Iz spremne besede Aleša Bergerja k zbirki Prareka (Posebne izdaje, 2015). In beseda »prareka« v sanskrtu? Avtor jo uporabi v pesmi »Hashem« na koncu zbirke; mogoče je v minevanju časa, menjavanju prostorov in spreminjanju čudí ena od oznak za edino Gotovost …

Pridružite se nam v ponedeljek, 23. novembra, ob 17.00 v Drama Kavarni. Vstopnice za pogovor, ki ga organizirata Beletrina in SNG Drama Ljubljana, dobite pri blagajni Drame (stanejo 2 €, za člane Drama Kluba so brezplačne).

Zapri