Dostopnost

MandićCirkus

Režiser

Bojan Jablanovec

Premiera

2. februar 2022

Veliki oder

»Zgodovina: hudič v nas, v meni, v tebi.«
(Peter Handke: Še vedno vihar; MandićCirkus, vloga št. 63)

Deset let po premieri performansa MandićStroj (25. junij 2011, Stara mestna elektrarna, Ljubljana) in medtem ko se približujemo njegovi stoti ponovitvi, temu večkrat nagrajenemu performansu sledi MandićCirkus. Zaradi vsebinske narave projekta je bila ideja za nadaljevanje MandićStroja konceptualno vpisana že v sam začetek. MandićStroj je ob svojem nastanku obsegal kompilacijo 37 dramskih vlog, ki jih je Marko ustvaril v obdobju od leta 1996 do leta 2010. Bil je zasnovan kot parada Mandićevih žanrsko ekstremno različnih igralskih kreacij, kot nekakšen živi muzej gledališča in uprizoritvenih estetik, v katerem so citirani dramski liki ohranjali svoje telesne značilnosti, izvirna besedila, odrski govor, tipične situacije, originalne kostume, rekvizite in glasbeno opremo. Toda Cirkus ni podaljšek nizanja igralskih citatov in ne želi biti nadaljevanje Stroja.
MandićCirkus ponovno in na novo začenja od začetka: obsega vse vloge, ki jih je Marko ustvaril od začetka svoje gledališke kariere (1996) do maja 2021 – 91 igralskih kreacij. Čeprav tudi Cirkus sledi izvirnemu konceptualnemu izhodišču Stroja (»Igralec kot stroj za proizvodnjo emocij, igralec kot medij identifikacije, igralec kot telo fascinacije.«), ni nadaljevanje, temveč posledica Mandića kot stroja za proizvodnjo emocij. MandićCirkus presega logiko živega muzeja uprizoritvenih estetik – je subjektivizirana zgodovina, kot se je naložila in prekvasila v spominu, intimi, zavesti in telesu ustvarjalca, igralca in performerja, ki misli s telesom in prezenco, ki manipulira z emocijo, ki se zmuzljivo ponuja v identifikacijo in ki ga fascinacija z gledališčem ohranja pri življenju.
Mandić v Cirkusu brez zadržkov obračunava z igralcem in performerjem, z umetnikom in samoljubnežem, z ekshibicionistom in voajerjem, z božanskim in banalnim, s patologijo ambicije in bedo uspeha … Pri tem je enako neprizanesljiv do sebe kot do gledalca – oba vzpostavljata in omogočata faustovski gledališki konsenz, ki se v svojem bistvu prav nič ne razlikuje od ideološkega aparata države. Nasprotno: tako država kot gledališče – pa naj kritizira ali afirmira – sta medija za proizvodnjo ideološke fikcije. Ali kot pravi Pascal Rambert v Zapiranju ljubezni: » … ne svet ni slab prav fikcija v katero ga zapiramo ga dela odvratnega.« (MandićCirkus, vloga št. 64) Ta shizofrena zanka, ki se danes vse bolj zateguje okoli vratu posameznika in mu v imenu skupnosti, inkluzivnosti, politične korektnosti itd. počasi spodmika stol, na katerem stoji, brizga tudi iz solističnega Mandića.
Mandić si v Cirkusu egomanične subjektivizacije selektivno prisvaja iz vsega, kar je kdajkoli izrekel na odrih in v performansih – ne glede na to, kdo, kdaj in zakaj je to napisal. Vse, kar je kdajkoli izrekel, izvedel, odigral, prekričal, zdeklamiral, odskandiral, preznojil, ponotranjil ali ekstrahiral – vse to je formiralo njegov unikatni habitus in vse to bruha na spektakelsko površje Cirkusa. »Moje dostojanstvo je grimasa … Followspot name, pizda!« (Wajdi Mouawad: Požigi; MandićCirkus, vloga št. 89) Edino objektivno dejstvo, ki ostaja konceptualni temelj projekta, je Mandićeva biografija, ki obsega 91 igralskih kreacij od leta 1996 do leta 2021. MandićCirkus dosledno sledi kronologiji njihovega nastanka.
Bojan Jablanovec

Ustvarjalci

Avtorska ekipa

ZAMISEL IN RAZVOJ PROJEKTA

Marko Mandić, Bojan Jablanovec

Drama Igralec: Marko Mandić, Bojan Jablanovec | odpri ustvarjalca

AVTOR KONCEPTA

Bojan Jablanovec

Drama Igralec: Bojan Jablanovec | odpri ustvarjalca

SCENOGRAF

Matej Stupica

Drama Igralec: Matej Stupica | odpri ustvarjalca

AVTOR GLASBE

Samo Kutin

Drama Igralec: Samo Kutin | odpri ustvarjalca

OBLIKOVANJE ZVOKA

Eduardo Raon

Drama Igralec: Eduardo Raon | odpri ustvarjalca

VIDEO

Matej Stupica, Jure Lavrin

Drama Igralec: Matej Stupica, Jure Lavrin | odpri ustvarjalca

OBLIKOVALCA SVETLOBE

Bojan Jablanovec, Mojca Sarjaš

Drama Igralec: Bojan Jablanovec, Mojca Sarjaš | odpri ustvarjalca

Igralska zasedba

Na sporedu

2

FEBRUAR

SREDA

VELIKI ODER

Koproducentka Via Negativa

PREMIERA

IZVEN in KONTO

3

FEBRUAR

ČETRTEK

VELIKI ODER

Koproducentka Via Negativa

IZVEN in KONTO

TUDI KOT IZBIRNA PREDSTAVA

Zapri