Dostopnost
Search
Close this search box.

Drama Akustika

Katja Šulc

Gostja oktobrske Akustike je Katja Šulc, pevka, ki prepleta poezijo in glasbo. Predstavila nam bo svoj prvi in svoj zadnji projekt. Mila – Uglasbena poezija Mile Kačič je izšla pred enajstimi leti in pobožala mnogo ušes. Moja dlan, Nič več te ni, Spoznanje, Med tisoči bi te spoznala. Na Mili ljubi oder prihaja pesnici, igralki v spomin, v zahvalo in v rojstnodnevnico. Mila bo na akustičnem koncertu zazvenela v slečeni različici, ujeta v glas in bas, gola v iskrenosti, milini, strasti, srčnosti, ki jo je znala ubesediti le Mila.

Zeleno
ki te ljubim zeleno
Ne samo Lorca
Tudi jaz
in ti
in mi vsi
Mila Kačič

Mila je imela rada Lorco. Kot ga imamo radi »jaz in ti in mi vsi«. Projekt Lorca, ti in jaz je posvečen romski poetiki. Katja Šulc ga je ustvarila s plesalko flamenka Urško Centa, na kontrabasu se jima pridružuje džezovski glasbenik Robert Jukič. Projekt prepleta poezijo, ples in glasbo Romov Španije, vzhodne Evrope in Balkana, vključuje uglasbeno romsko poezijo s Katjinega zadnjega albuma Kamlisajlan, pesnike Andaluzije in tradicionalne romske pesmi. Izročilu Romov daje sodobno preobleko, povzema žar in skrivnostnost romskega sveta, njegovo prvobitnost, usodnost, duende. Pod navdihom pesnika, za katerega je »cigansko tisto, kar je najvišje, najgloblje in najbolj aristokratsko v njegovi deželi«.

Nastopajo
Katja Šulc, vokal
Robert Jukič, kontrabas, bas kitara
Urška Centa, ples, palmas, vokal

KATJA ŠULC
Njen glasbeni prvenec Mila (Sanje, 2008) je navdušil poslušalstvo in kritiko. Na njem je s sodelujočimi glasbeniki predstavila ljubezensko liriko pesnice in igralke Mile Kačič. Projekt je zaživel tudi v gledališki različici V vsem me najdeš (Senzorium, SNG Drama Ljubljana), kjer se je uglasbena Milina poezija prepletla z interpretacijo treh velikih dam slovenskega gledališča, Ivanke Mežan, Štefke Drolc in Ive Zupančič.
Katja Šulc je sodelovala pri različnih projektih uglasbene poezije (pesnikov, kot so Dane Zajc, Gregor Strniša, Srečko Kosovel, Ježek, Rumi). Sodelovala je tudi na Festivalu slovenskega šansona in tam 2011 osvojila prvo nagrado s skladbo Nina de Glerie Na poti domov. Odmeven drugi avtorski album Twisted Delight (Celinka, 2013) je ustvarila s producentom Pierom (RootsInSession) in bila z njim nominirana tudi za glasbene nagrade MTV. Katja Šulc je eklektična pevka, ki se giblje med različnimi glasbenimi žanri, segajoč od uglasbene poezije, sodobnega šansona, džeza in folka do eksperimentalne in elektronske glasbe. Zadnja leta intenzivno koncertira tako doma kot v tujini (Francija, Španija, Italija, Portugalska, Maroko, Bosna in Hercegovina, Turčija, Kitajska, Mehika, Gvatemala). Tretji avtorski album Kamlisajlan (Casete Mexico, 2016) je posvetila sodobni romski poeziji z Balkana in iz vzhodne Evrope. Album je nastal v Mehiki in vpletel izvirno romsko poetiko med spevne melodije in hipnotične, repetitivne ritme v barvah folka in world music.

Koncert bo v dveh delih in vključuje premor.

Zapri