Dostopnost
Search
Close this search box.

Nebojša Pop Tasić

Gospa Bovary

Satirična ganljivka po motivih romana Gustava Flauberta

Režiserka

Yulia Roschina

Premiera

15. april 2015

Trajanje:

105 minut, brez odmora

SNG Nova Gorica

Dramaturg Nebojša Pop Tasić
Lektor Srečko Fišer
Scenografinja in kostumografinja Vasilija Fišer
Skladatelj Branko Rožman
Koreograf Matjaž Farič
Oblikovalec svetlobe Samo Oblokar
Oblikovalka maske Ana Lazovski
Oblikovalec zvoka Vladimir Hmeljak
Asistentka dramaturga Staša Bračič
Asistentka skladatelja Jana Beltran

Igrajo
Arna Hadžialjević
Gorazd Jakomini
Vito Weis
Blaž Valič
Sandi Pavlin
Vladimir Hmeljak

Gospa Bovary tako v času svojega nastanka kot danes ostaja gospa Bovary, Emma, ki zaradi neizsanjanega hrepenenja tragično konča svojo usodo podeželske žene, matere in ljubice. Je iskreno in sočutno povedana zgodba o majhnosti, brezupnem hrepenenju, neumnosti, ozkosrčnosti, krutosti in komični tragičnosti. Ljudje živimo en sam večni sedanjik. Vendar pa Flaubert ni pisal zato, ker bi hotel spremeniti svet. Pisal je zato, ker je hotel biti – iskren. Človeška nemoč in omejenost sta mu bili hkrati žalostni in smešni. Njegovo gledanje in čutenje sveta je mešanica satire in ganjenosti, torej satirične ganjenosti nad človekom.

Nebojša Pop Tasić v priredbi Flaubertovega romana odrsko učinkovito strne obsežno romaneskno delo v spraševanje o sodobnem svetu, ki je pohabil ne samo Emmino, temveč skoraj vsako človeško dušo, postavil pregrade med človeka in ključna vprašanja njegovega bivanja ter ga tako porinil v stanje duhovne impotence.

Na 51. Festivalu Borštnikovo srečanje je režiserka Yulia Roschina prejela za uprizoritev nagrado za režijo in Vito Weiss nagrado za mladega igralca, Arna Hadžialjević pa je tudi za naslovno vlogo prejela nagrado Sklada Staneta Severja za dosežke v slovenskem poklicnem gledališču.

Zapri