Dostopnost
Search
Close this search box.

SLOGI in Drama

Ameriški sen in antiameriški sentiment: zgodnja recepcija Edwarda Albeeja v evropskih socialističnih državah

Cikel predavanj in pogovorov SLOGI in Drama

Drama Ameriški sen (1961) ameriškega dramatika Edwarda Albeeja je bila v Sloveniji prvič uprizorjena že leta 1963 (v režiji Žarka Petana na t. i. Komornem odru ljubljanske Drame), le slabi dve leti po ameriški krstni uprizoritvi. Tudi Albeejevo najznamenitejše delo, Kdo se boji Virginie Woolf? (1962), je bilo pri nas uprizorjeno z manj kot dveletnim zamikom (v režiji Mileta Koruna, prav tako v Drami). Albeejeva dela – poleg že omenjenih še Zgodba o živalskem vrtu, Občutljivo ravnovesje, Vrt, Gospa iz Dubuqua, Tri visoke ženske in Koza ali kdo je Silvija? – so bila na naših profesionalnih odrih uprizorjena že več kot dvajsetkrat.

Prva (in vse do danes tudi edina) slovenska uprizoritev Ameriškega sna je bila sprejeta kot eden izmed vrhuncev domače gledališke sezone 1962/63, uspešna pa je bila tudi v tujini, z odmevnimi gostovanji v Varšavi, Sarajevu in Beogradu. Tako poljski kot jugoslovanski kritiški odzivi na to uprizoritev ponujajo slikovit vpogled v značilnosti zgodnje recepcije Albeeja v evropskih socialističnih državah, ki so jo najbolj zaznamovali poskusi umestitve ameriškega dramatika v kontekst ideoloških in kulturnih konfrontacij hladne vojne.

V predavanju dr. Matica Kocijančiča, raziskovalca in kustosa Slovenskega gledališkega inštituta, se bomo sprehodili skozi različne odtenke tega interpretativnega okvira, od njegovih najizrazitejših potez v Sovjetski zvezi prek variacij na Češkoslovaškem, Poljskem in v Bolgariji, vse do posebnosti jugoslovanske in slovenske recepcije.

Matic Kocijančič, raziskovalec in kustos Slovenskega gledališkega inštituta, bo na predavanju v četrtek, 29. februarja, ob 18.00 v Drama Kavarni ob pomoči fotografskega in arhivskega gradiva Gledališkega muzeja predstavil razvoj slovenske odrske in kritiške recepcije Albeejeve dramatike.

Brezplačne vstopnice so na voljo pri blagajni Drame (ob delavnikih od 14.00 do 20.00, ob sobotah od 18.00 do 20.00, uro pred predstavo ali drugim dogodkom).

Ameriški sen_SLOGI

Edward Albee, Ameriški sen, režiser Žarko Petan, Komorni oder ljubljanske Drame, premiera 19. januarja 1963, Križanke, Viteška dvorana. Foto: Vlastja Simončič; vir: Ikonoteka SLOGI – Gledališki muzej.

Na sporedu

Zapri