Dostopnost
Search
Close this search box.

Pod skupnim imenom Cementfest bomo v Drami med 15. in 17. septembrom slavnostno predstavili tri vrhunske uprizoritve, nastale po drami Cement nemškega dramatika Heinerja Müllerja, ki sta jih v treh glavnih mestih, s tremi izvrstnimi igralskimi ansambli in v treh različnih uprizoritvenih pristopih zasnovala režiser Sebastijan Horvat ter avtor priredbe in dramaturg Milan Ramšak Marković.

Prva uprizoritev je nastala v Zagrebškem gledališču mladih (Zagrebačko kazalište mladih), druga v SNG Drama Ljubljana in tretja v Beograjskem dramskem gledališču (Beogradsko dramsko pozorište). Vsaka od uprizoritev trilogije tematizira drug vidik drame, ki jo režiser Sebastijan Horvat definira kot eno najlepših ljubezenskih zgodb vseh časov.

Zagrebški Cement najbolj intenzivno spregovori o perečih družbenih vprašanjih povojnega sveta in spreminjanju tradicionalnih družinskih okvirov.

Ljubljanska uprizoritev Cement, ki je na 57. Festivalu Borštnikovo srečanje prejela pet Borštnikovih nagrad, se osredotoča na intimno zgodbo protagonistov Gleba (Marko Mandić) in Daše (Nataša Barbara Gračner).

Cement Beograd, nagrajen kot najboljša uprizoritev na 54./55. Bitefu z izjemnima Milošem (Miodrag Miki Krstović) in Sonjo (Milena Zupančič), postreže s sodobno avtorsko reinterpretacijo Cementa izpod peresa Milana Ramšaka Markovića ter odpira vprašanja med zasebnim in političnim, preteklostjo in sedanjostjo, mladostjo in starostjo.

Program Cementfesta:

Četrtek, 15. septembra, ob 19.30, Drama Kavarna
Projekcija posnetka uprizoritve Cement v izvedbi Zagrebškega gledališča mladih z vodstvom Sebastijana Horvata in Milana Ramšaka Markovića.

Petek, 16. septembra, ob 19.30, Veliki oder
Uprizoritev Cement v izvedbi SNG Drama Ljubljana.

Sobota, 17. septembra, ob 19.30, Veliki oder
Gostovanje uprizoritve Cement Beograd v izvedbi Beograjskega dramskega gledališča.

 

Vstopnice so v prodaji na drama.kupikarto.si in pri blagajni Drame.

Zapri