Dostopnost
Search
Close this search box.

S podelitvijo nagrad se je v Umagu včeraj zaključil 23. Mednarodni festival komornega gledališča Zlati lev. Strokovna žirija festivala, ki so jo sestavljale predsednica Mirna Farkaš Salamon ter članici Slavica Renko in Jelena Zec, je grand prix za najboljšo predstavo in zlatega leva za scenografijo podelila prvi slovenski uprizoritvi drame Duncana Macmillana Pljuča v režiji Žige Divjaka in v izvedbi SNG Drama Ljubljana.

Dramo je v slovenščino prevedla Tina Mahkota, igrata Nina Ivanišin in Vito Weis, dramaturginja Eva Kraševec, scenograf Igor Vasiljev, kostumografinja Tina Pavlović, lektorica Tatjana Stanič, avtor glasbe Blaž Gracar ter oblikovalci luči Žiga Divjak, Vlado Glavan in Igor Vasiljev.

Obrazložitev nagrad:

Grand prix 23. Festivala Zlati lev prejme uprizoritev Slovenskega narodnega gledališča Drama Ljubljana Pljuča. Režiser Žiga Divjak je s postavitvijo igralcev v statičen sedeč položaj postavil težišče drame na čustva, ki jih doživlja mladi par v teku časa, in dal s tem igralcema skoraj nemogočo nalogo: samo z obrazom, mimiko in zvenom glasu pričarati, kaj se v uprizoritvi dogaja in skoz kaj prehajata njuna lika. Prežemanje vseh elementov predstave, od igralcev do režije, scenografije in glasbe, je pustilo občinstvo in žirijo v globokem razmišljanju o svetu, v katerem živimo.

Zlati lev se podeli za scenografijo v uprizoritvi SNG Drama Ljubljana Pljuča. Z inovativno in v bistvu enostavno scenografsko rešitvijo mize in ledu, ki se taja po predmetih na njej, je scenograf Igor Vasiljev pričaral vso težo sodobnega življenja in minevanja časa.

Zapri