Dostopnost
Search
Close this search box.

Programska platforma Dramina knjižnica bo v sezoni 2021/22 ponudila akustične posnetke izbrane slovenske kratke proze 19. stoletja. Kot prvega avtorja predstavljamo začetnika slovenske prozne ustvarjalnosti, pisatelja in publicista Josipa Jurčiča. Ne samo zaradi tega, ker je letošnje leto razglašeno za Jurčičevo leto, ampak tudi zaradi redkega fenomena Jurčičeve pisateljske osebnosti. Zvočna kompozicija združuje predgovor Josipa Stritarja ter Jurčičevi noveli Pipa tobaka in Telečja pečenka.

Dramina knjižnica je iz platforme, ki smo jo v lanski sezoni, ko smo jo ustvarili med najhujšim obdobjem pandemije ter namenili njene posnetke vsem tistim, ki so bili zaradi ranljivosti dodatno izolirani in osamljeni v času ustavitve javnega življenja, poimenovali Dramina knjižnica za ranljive skupine, zaradi priljubljenosti prerasla v akustično knjižnico SNG Drama Ljubljana, namenjeno najširši javnosti. »Zato smo se odločili, da ne bomo iskali pozabljenih ali neznanih Jurčičevih del. Nasprotno, izbrali smo sloviti in priljubljeni Jurčičevi povesti: Pipo tobaka (1870) in Telečjo pečenko (1872). Želeli smo predstaviti največje dosežke Jurčičevega opusa. In želeli smo s pomočjo vrhunskih interpretov oživiti Jurčičev jezik. Obe povesti sta znani, vendar redko doživeti skozi glasno branje. Dramski igralci Maša Derganc, Maja Sever in Janez Škof so se prepustili očarljivemu ritmu zapletenih večstavčnih period, diskretnemu šarmu blage pripovedovalske ironije in pretresljivi prepričljivosti jedrnato, a natančno izrisanih usod v svetu Jurčičevega jezika. Poleg zgodbe skozi interpretacije treh mojstrov govorjene besede spoznamo tudi bogastvo izraznosti in umetelnost pripovednega sloga iz časa začetkov in izpod peresa Josipa Jurčiča,« je proces nastajanja prvega posnetka v sezoni 2021/22 za Dramino knjižnico opisala njena vodja in urednica Tatjana Stanič, ki je poskrbela tudi za izbor besedil in oblikovanje govorne podobe. Snemalec Pipe tobaka je bil Sebastian Chandler Črnigoj, snemalec Telečje pečenke Jurij Alič, montažer Srečko Bajda, organizacijo projekta je vodila gledališka pedagoginja Drame Špela Šinigoj.

Naslednji posnetek Dramine knjižnice bo konec februarja 2022 predstavil tri zgodbe iz zbirke novel Med gorami Ivana Tavčarja.

Zapri