Dostopnost
Search
Close this search box.

V 88. letu se je poslovil vrhunski gledališki in filmski igralec Danilo Benedičič, veliki umetnik, ki je pomembno zaznamoval naše kulturno življenje. Skoraj štiri desetletja je bil član igralskega ansambla SNG Drama Ljubljana in v njem oblikoval večino svojih odrskih mojstrovin, sodelovanje z Dramo in drugimi slovenskimi gledališči pa je nadaljeval tudi po upokojitvi. V petih desetletjih predajanja odrski umetnosti je odigral skoraj 150 gledaliških vlog in prejel zanje številne nagrade, med drugimi akademijsko Prešernovo nagrado (1956), nagrado Sklada Staneta Severja (1974), Borštnikovo nagrado za igro (1976), nagrado Prešernovega sklada za vloge v SNG Drama Ljubljana (1980), Župančičevo nagrado (1985) ter Borštnikov prstan (1989) in Župančičevo nagrado za življenjsko delo (1997).

Gledališki kritik in dramaturg Jernej Novak je opisal Danila Benedičiča kot karakternega, natančnega in kultiviranega igralca, velikega mojstra detajla s širokim izpovednim razponom, ki svoje vselej izvirne odrske stvaritve gradi iz poglobljenega študija dramskih likov in značajev.

Izjemna umetniška dediščina in prijazna, čuteča osebnost našega dolgoletnega sodelavca in prijatelja Danila Benedičiča ostajata večno dragocen navdih in ponos naše gledališke družine.

Dragi Danilo, neizmerno te bomo pogrešali.

Zapri